Razumevanje petih ključnih faz hekerskega napada

Ljubljana, Slovenija | 25 december 2023

Izraz "hekanje" je v javnosti prisoten že desetletja, dejavnosti zlonamernih posameznikov ali skupin, ki ga uporabljajo, pa so sinonim za kibernetski kriminal. Izraz je večini ljudi zelo znan, ampak kaj to pomeni za sodobno podjetje, kako lahko prepoznate znake in kateri so najboljši načini za obrambo podjetja?

Preprosto povedano, hekerski napad je kibernetski napad, katerega tarča so računalniški informacijski sistemi, računalniška omrežja, infrastrukture, osebne računalniške naprave, pametni telefoni in/ali ljudje, ki jih uporabljajo, da bi pridobili nepooblaščen dostop do sistemov in podatkov, ki jih vsebujejo. Običajno želijo kriminalci napad izkoristiti za finančni dobiček, v drugih primerih pa je njihov cilj ovirati delovanje z onemogočanjem dostopa do informacijskih sistemov.


Povzročitelji groženj so lahko vsi, od posameznika, ki poskuša pridobiti ukradene akreditacijske podatke in zanje zahtevati odkupnino, organizirane kriminalne združbe, ki želi ukrasti denar, sredstva ali podatke, do skupine, ki jo podpira država in želi ovirati delovanje na tujih tleh. 
Ne glede na motivacijo vpletenih strani morate za učinkovito preprečevanje hekerskih napadov razumeti faze in načine delovanja hekerjev. Na žalost odkrivanje ni vedno enostavno, saj se številni napadi zanašajo na prikrite taktike, ki omogočajo prikrito izvajanje ukrepov brez motenj ali očitnih opozorilnih znakov. Ampak prej ko lahko odkrijete morebitni napad in uvedete ukrepe za obrambo svojih sistemov, težje je hekerju uspeti.
 
Tipičen vzorec hekerskega napada
Če želite učinkovito zaščititi svojo organizacijo, morate razumeti tudi tipičen vzorec napada. Čeprav se lahko podrobnosti razlikujejo, bo hekerski napad za vdor v IT sisteme običajno potekal po določenem splošnem vzorcu. 

Najverjetnejše zaporedje dogodkov je sledeče:

  1. zbiranje informacij, 
  2. priprava napada, 
  3. prvi napad, 
  4. prevzem nadzora, 
  5. zaključek operacije.
Protiukrepi za preprečevanje ali onemogočanje hekerskih napadov
Za uspešno odvrnitev hekerskega napada je pomembno, da varnostni sistem vašega podjetja deluje tako, da blokira večino, če ne celo vse te ključne faze. Na vsaki stopnji lahko izvedete temeljne ukrepe, s katerimi onemogočite potencialni kibernetski napad in tako nevtralizirate ali obvladujete grožnjo.

Kako bo heker napadel vašo organizacijo:

Faza 1:
Zbiranje informacij: Hekerji bodo zbrali vse razpoložljive informacije, ki so javno dostopne o vaši organizaciji in njenih sistemih (lahko so prikazane na spletu ali vidne na javno dostopnih območjih vaših poslovnih prostorov, na primer v sprejemni coni, ipd.).

Obramba: Pomembno je, da omejite dostopnost teh informacij javnosti - to vključuje gesla, prijave in osebne podatke, pa tudi podrobnosti strežnika in celo e-poštne naslove, ki bi jih lahko uporabili za zbiranje obveščevalnih podatkov. Občutljive podrobnosti ne smejo nikoli biti zapisane in dostopne neavtoriziranim osebam.
Faza 2:
Priprava napada: Hekerji bodo iskali ranljivosti, kot so dostop skozi zadnja vrata, ne-posodobljena programska oprema ali nepazljivi ljudje, ki razkrivajo podrobnosti.

Obramba: Odpravljanje teh varnostnih vrzeli z rednim posodabljanjem programske opreme in omejevanjem dostopa uporabnikov ter zagotavljanjem, da člani ekipe ne razkrivajo občutljivih informacij, bo bistveno pripomoglo k preprečevanju poskusov hekerjev.
Faza 3:
Prvi napad: To je ključni trenutek za hekerje, saj bodo poskušali izkoristiti morebitne prejšnje poti (lažna e-poštna sporočila, trojanski konji …) in bodo poskušali tiho okrepiti svoj napad.

Obramba: Tudi če ima vaša organizacija vzpostavljen drag požarni zid, je mogoče to izkoristiti, če ostanejo odprte druge šibke točke. Še vedno je pomembno, da čim bolj otežite vse možne vire napada, da bo postopek za hekerje manj vabljiv.
Faza 4:
Prevzem nadzora: Hekerji bodo zdaj poskušali pridobiti najvišjo možno stopnjo dostopa do vaših sistemov.

Obramba: Na tej stopnji mora vaša protiofenziva temeljiti na organizacijskih procesih in izobraževanju vaše ekipe, da ne sme deliti ali dajati dovoljenja za dostop drugim. To je lahko za nekatere člane vaše ekipe med običajnim delovanjem frustrirajoče, vendar bo frustriralo tudi hekerje, ko ne bodo mogli preprosto pridobiti dostopa do kritičnih sistemov.
Faza 5:
Zaključek operacije: Ko hekerji uspešno vdrejo v vaše sisteme in začnejo krasti/prenašati podatke in/ali vas želijo izsiljevati z uporabo zavrnitve storitve/ransomwara, je za odpravo škode prepozno.

Obramba: Sedaj lahko le zajezite problem in imate učinkovit načrt za odziv na incidente, ki podrobno opisuje korake, ki jih je treba sprejeti (običajno s pomočjo strokovnega ponudnika IT varnosti).
Kako lahko Konica Minolta pomaga
Uvedba ukrepov za obrambo pred hekerji je lahko nekoliko zastrašujoča, zato je pomoč strokovnega varnostnega partnerja neprecenljiva. Konica Minolta zagotavlja podporo IT varnosti na ravni podjetja za mala in srednje velika podjetja ter razume vaše zahteve glede IT varnosti, vaše težave in operativne potrebe.

Arben Kastrati, vodja ITS oddelka pri podjetju Konica Minolta Slovenija, je komentiral: "Verjamemo, da je celovita informacijska varnost mogoča le, če so področja, kot so informacijska varnost, varnost podatkov, zaščita multifunkcijskih tiskalnikov, varnost vseh video varnostnih sistemov ter zaščita stavb in območja, obravnavani skupaj. To je pomembno za spopadanje s kibernetskimi grožnjami, vaši organizaciji pa lahko pomaga tudi pri izpolnjevanju obveznosti glede skladnosti, kot so na primer novi predpisi NIS2."

Strokovnjaki podjetja Konica Minolta najprej analizirajo trenutni varnostni status vaših poslovnih IT sistemov, učinkovitost požarnih zidov in protivirusnih rešitev, pa tudi dostop do omrežja, mobilne sisteme, koncepte šifriranja, dostop in varnost podatkov multifunkcijskih tiskalnikov, zaščito dostopa do stavb in varnost v relevantnih območjih, organizacijske principe in stopnjo ozaveščenosti zaposlenih. Na podlagi tega bo strokovna ekipa razvila celovit koncept kibernetske varnosti, ki odpravlja morebitne trenutne šibke točke in zagotavlja zaščito za izpolnjevanje vaših prihodnjih varnostnih zahtev.
 

Konica Minolta

 

Pot podjetja Konica Minolta se je začela pred 150 leti z vizijo, da bi delali drugače. Ustvarjamo inovacije v dobro družbe in sveta. Isti namen, ki nas je gnal naprej takrat, nas žene naprej tudi zdaj.

 

Konica Minolta Slovenija, d.o.o. s sedežem v Ljubljani je hčerinska družba Konica Minolta Business Solutions Europe GmbH s sedežem v Langenhagnu v Nemčiji, ta je pa hčerinska družba Konica Minolta Inc., Tokio, Japonska. Konica Minolta s svojim edinstvenim strokovnim znanjem na področju upodabljanja (tiskanje, skeniranje, kopiranje), obdelave podatkov in odločanja na podlagi podatkov, ustvarja rešitve za svoje stranke - mala in srednje velika podjetja, velika podjetja in javni sektor - ter rešuje vprašanja, s katerimi se sooča družba.

 

Konica Minolta kot ponudnik rešitev za digitalna delovna okolja svojim strankam pomaga prepoznati in izkoristiti potencial, ki ga skriva digitalizacija, ter doseči naslednjo stopnjo digitalne zrelosti organizacije. V podporo "inteligentnemu povezanemu delovnemu mestu" Konica Minolta ponuja storitve v oblaku, IT, upravljanja tiskanja in video rešitev za delo na daljavo, sodelovanje, upravljanje ter avtomatizacijo delovnih procesov in varnost. Uspešnost podjetja pri spodbujanju preobrazbe je potrdila tudi družba IDC, saj je v raziskavi "IDC MarketScape, v poročilu "Worldwide Print Transformation 2020 Vendor Assessment" navedeno, da je Konica Minolta "globalno priznana kot vodilna na področju transformacije tiskanja". Konica Minolta je od leta 2021 tudi Microsoftov globalni partner.

 

Konica Minolta s ponudbo Igniting Print Possibilities pomaga tiskarnam in drugim ponudnikom storitev tiska maksimalno izkoristiti avtomatizacijo delovnih procesov za povečanje učinkovitosti. Podjetje zagotavlja vrhunske sisteme za digitalni produkcijski tisk, za tisk na embalažo in za tisk etiket. Naprave za dodelavo ustvarjajo tiskarske izdelke, ki izstopajo in ustvarjajo dodano vrednost. Konica Minolta se že več kot desetletje uveljavlja kot vodilna na trgu produkcijskega tiska v Evropi (InfoSource).

 

Za vse več organizacij je danes uspeh več kot le ozka opredelitev finančnega izkaza - vključuje tudi varovanje okolja in pozitiven vpliv na zaposlene ter družbo. Konica Minolta se je s svojo zavezanostjo ciljem trajnostnega razvoja zavezala, da bo dosledno sledila svojim ciljem na področju trajnosti in družbene odgovornosti. Podjetje je bilo večkrat prepoznano zaradi svoje bogate zgodovine družbenega prispevka ter zaradi prizadevanj za doseganje ciljev trajnostnega razvoja v celotni poslovni in dobavni verigi. Konica Minolta je uvrščena na seznam "2022 Global 100 Most Sustainable Corporations in the World" in je prejela najvišjo stopnjo na lestvici EcoVadis Sustainabilty Ratings.

 

Konica Minolta je za svoj inovativni pristop storitvam, ki odlično dopolnjuje njihove naprave, prejela prestižno nagrado "Buyers Lab PaceSetter Award for Serviceability and Support 2020/2021" podjetja Keypoint Intelligence.

 

Konica Minolta Slovenija zaposluje 51 predanih strokovnjakov (november 2022), ki na slovenskem trgu skrbijo za več kot 3.000 pogodbenih strank in aktivno promovirajo vse vertikale poslovanja. Na evropskem nivoju je podjetje Konica Minolta Business Solutions Europe zastopano s podružnicami in distributerji v več kot 80 državah v Evropi, Srednji Aziji, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. S približno 8.700 zaposlenimi (april 2022) je Konica Minolta Europe v poslovnem letu 2021/2022 ustvarila več kot 1,9 milijarde evrov čiste prodaje. Po vsem svetu ima podjetje več kot 39.000 zaposlenih in posluje v več kot 150 državah.

 

Izrazi in imena izdelkov so lahko blagovne znamke ali registrirane blagovne znamke ustreznih lastnikov in so s tem priznani.

Kontakt

Kontakt

Matjaž Babnik

Vodja marketinga

Stiki z javnostjo

matjaz.babnik@konicaminolta.si

+38615680500

ŽELITE VEČ INFORMACIJ?
KONTAKTIRAJTE NAS!