Delovna mesta se še naprej 'digitalno' spreminjajo – predstavljamo ključne trende v 2022, ki jim bo treba slediti

Ljubljana, Slovenija | 13 december 2021

Pet trendov, ki bodo v prihodnjem letu oblikovali digitalna delovna mesta in odločitve na IT področju.

Konica Minolta napoveduje, da se bo v letu 2022 hitra digitalna preobrazba, ki jo je spodbudila pandemija, nadaljevala, digitalna delovna mesta pa bodo postala standard. Delo v hibridnih ekipah, v katerih del zaposlenih dela na daljavo, drugi pa v pisarnah, bo ključnega pomena pri zagotavljanju dobrega delovnega okolja. Če še niso, bodo podjetja morala omogočiti delo na daljavo in tudi preoblikovati pisarne. Ta bolj prilagodljiva delovna sila bo potrebovala učinkovita orodja za komunikacijo in sodelovanje, pri čemer bodo rešitve v oblaku in 'kot-storitev' (XaaS) rešitve pomagale omogočiti ta dinamični hibridni ekipni delovni prostor. Hkrati bodo podjetja pod velikim pritiskom, da se zaščitijo pred vse bolj naprednimi varnostnimi grožnjami. Na delovno mesto bodo vplivale tudi pomembne družbene zahteve. Medtem ko je v preteklosti trajnost v IT-ju za podjetja pomenila pozitivno razlikovanje na trgu, postajajo podnebno nevtralna delovna mesta vse bolj stalnica. Trajnostne rešitve bodo postale norma za poslovanje. Hkrati pa podjetjem pri uspehu v teh zelo dinamičnih okoljih pomaga še ena novost: hitrejše in boljše sprejemanje odločitev, ki temelji na podatkih.


Trend 1: Odločanje na podlagi podatkov je ključ do uspeha v spremenljivih delovnih in tržnih okoljih.
Leta 2022 bodo procesi, ki temeljijo na podatkih, postali še bolj pomembni, saj boste tako pri sprejemanju odločitev vsaj korak pred drugimi. Vendar se 58 odstotkov podjetij še vedno zanaša na svojo intuicijo in izkušnje namesto na podatke in dejstva[1].

"Vsakodnevno poslovanje je zaznamovano z vse bolj zapletenim sprejemanjem odločitev. Podatki zato postajajo ključni za sprejemanje bolj premišljenih odločitev," pojasnjuje Matjaž Babnik, vodja marketinga v podjetju Konica Minolta Slovenija. "S povezovanjem ljudi, prostorov in tehnologije, je cilj preoblikovati izkušnje na delovnem mestu in spodbuditi dinamične poslovne spremembe. Zahvaljujoč našim izkušnjam pri upravljanju 'papirnih' delovnih procesov, imamo vse potrebno strokovno znanje za digitalizacijo teh in drugih procesov - s čimer nestrukturirane podatke na koncu spremenimo v strukturirane."

 
Za povečanje poslovne vrednosti je treba v velikih količinah podatkov, ki jih hranijo podjetja, prepoznati prave podatke. Z umetno inteligenco (AI) in strojnim učenjem (ML) to ne bo več zamuden in naporen ročni postopek, ki ga izvajajo zaposleni. Da bi našli ključne poslovne informacije, AI in ML združujeta in analizirata ogromne količine podatkov. Vsakodnevno poslovanje je na primer mogoče olajšati in pospešiti z orodji za robotsko avtomatizacijo procesov RPA (Robotic Process Automation - novica), ki prevzamejo izvajanje vsakdanjih, ponavljajočih se opravil - zaposleni se tako lahko osredotočijo na bolj ustvarjalna opravila in naloge z visoko vrednostjo.
 
Trend 2: Najboljše iz obeh svetov: hibridna pisarna bo postala standard.
Glede na raziskavo[2] si 52 odstotkov zaposlenih po pandemiji želi več prožnosti glede lokacije opravljanja dela. To pomeni, da bo tudi leta 2022 digitalno delo na daljavo ali hibridna rešitev, v številnih organizacijah postala standard, delo izključno v pisarnah podjetja pa izjema.

Boštjan Kavčnik, direktor podjetja Konica Minolta Slovenija, nam je o spreminjajoči paradigmi delovnih okolij povedal: "Pisarna se bo dojemala bolj kot prostor za druženje. Bila bo mesto za predstavitve, vaje za oblikovanje ekipe, uvajanje novih projektov ali katero koli drugo nalogo, pri kateri je treba zaposlene zbrati za komunikacijo iz oči v oči."

 
Zato bodo rešitve, ki omogočajo nemoteno izmenjavo in sodelovanje, postajale vse pomembnejše. Konica Minolta s storitvijo Microsoft 365 omogoča pametno in povezano delo v oblaku. Ekipam omogoča hkratno delo z dokumenti ne glede na čas ali kraj. Konica Minolta kot Microsoftov globalni partner (Microsoft Global Managed Partner) sodeluje z Microsoftom, da bi pospešila digitalno preobrazbo delovnih okolij naših strank. Z manjšim številom zaposlenih, ki bodo fizično prisotni v pisarni, se bodo zmanjšale potrebe po pisarniških prostorih, kar bo privedlo do manjših pisarn[3]. IT infrastruktura se mora prilagoditi manjšim prostorom. Odličen primer te evolucije je Workplace Hub podjetja Konica Minolta - celovita rešitev, ki združuje strežniško infrastrukturo z zmogljivostmi tiskanja in obdelave dokumentov v eni večnamenski napravi.
 
Trend 3: Oblak se seli v središče poslovnih delovnih procesov, 'kot-storitev' rešitve (SaaS, IaaS, PaaS) pa postajajo ključnega pomena za poslovanje.
Leta 2022 bo sposobnost optimizacije uporabe IT virov še pomembnejša, saj se bo pritisk zaradi pomanjkanja usposobljenih kadrov še naprej povečeval. 65 odstotkov direktorjev informatike se je strinjalo, da izzivi pri zaposlovanju nadarjenih informatikov negativno vplivajo na panogo[4]. Tu lahko pomagajo rešitve v oblaku. IT oddelke razbremenijo potrebe po upravljanju, varovanju in posodabljanju IT infrastrukture, hkrati pa te notranje vire usmerijo v strateško pomembnejše projekte. Rešitve v oblaku podjetjem omogočajo tudi, da spremljajo stroške, učinkovito prilagajajo storitve glede na spreminjajoče se zahteve in prihranijo proračunska sredstva za strežniške zmogljivosti. To podjetjem omogoča, da ne glede na svojo velikost ostanejo v ospredju tehnološkega razvoja in lahko tekmujejo v vojni za talente.

"Ker se poslovni modeli spreminjajo, potreba po prilagodljivosti in učinkovitosti pa se povečuje, se podjetja od tradicionalne IT infrastrukture preusmerjajo k strategiji 'cloud first'," pove Arben Kastrati, vodja ITS oddelka v podjetju Konica Minolta Slovenija. "Vendar pa je eno od področij, ki pogosto ostaja na lokalnih strežnikih, infrastruktura za upravljanje tiskanja. S prenosom tiskalniške infrastrukture v oblak ne boste le izboljšali mobilnega dela, temveč boste tudi razbremenili IT osebje upravljanja različnih tiskalniških strežnikov."

 
Trend 4: Grožnje z izsiljevalsko programsko opremo se bo povečala.
Eden od izzivov hibridnih in prožnih delovnih modelov je ohranjanje varnosti podatkov in nenazadnje zaščita intelektualne lastnine podjetij. Raziskava podjetja Konica Minolta je namreč pokazala, da je 37 odstotkov organizacij pripisalo virus, zlonamerno programsko opremo ali splošno varnostno grožnjo prav okoliščinam, ki so nastale zaradi COVID-19 razmer[5]. Več kot polovica anketiranih podjetij je v zadnjih dveh letih že doživela incident z izsiljevalsko programsko opremo, kar pomeni, da gre za resnično grožnjo. Zaradi vzpona anonimnih kriptovalut, vse bolj profesionalizirani kriminalci čedalje lažje prihajajo do odkupnin[6].

"S čedalje večjim številom digitalnih delovnih procesov, se potencialne tarče kibernetskih napadov v podjetjih množijo. Tako programska kot strojna oprema morata zgraditi močan zid pred temi grožnjami. Zato je treba kibernetsko varnost v podjetjih nujno obravnavati prednostno," pojasnjuje Arben Kastrati.

 
Podjetja pogosto ne pomislijo, da so lahko tudi multifunkcijski tiskalniki vrata za hekerske napade. Zato je Konica Minolta svoje multifunkcijske tiskalnike podvrgla obsežnim penetracijskim testom, ki sta jih opravila NTT DATA in oddelek za varnost podjetja NTT Ltd. Med 80-urnim testom so inženirji neuspešno poskušali vdreti v naprave. Poleg tega opcijska rešitev Bitdefender, za pregledovanje virusov v realnem času, pregleduje vhodne in izhodne podatke na multifunkcijskih tiskalnikih in išče okužene podatke, ki jih izbriše.
 
Trend 5: Trajnost na delovnem mestu - od razlikovanja do običajnega poslovanja
Na COP26 v Veliki Britaniji novembra 2021, so se svetovni voditelji zbrali, da bi razpravljali o temi številka 1 našega časa - podnebnih spremembah in ukrepih, potrebnih za zaustavitev njihovih katastrofalnih posledic. Vsi deležniki moramo uvesti učinkovite ukrepe - tudi podjetja. V družbi Konica Minolta je trajnostni razvoj že dolgo sestavni del poslovanja in strategije. To vključuje tudi trajnostne storitve za stranke, katerih cilj je zmanjšati njihove emisije CO2. Storitev bizhub ECO na primer ponuja vnaprej nastavljeno eko konfiguracijo za multifunkcijske tiskalnike – na primer varčevanje s tonerjem, samodejno brisanje praznih strani ... Vključuje tudi program Enabling Carbon Neutrality, ki omogoča kompenzacijo emisij ogljika v življenjskem ciklu aparata. Od leta 2015 je bilo tako kompenziranih že 30.000 ton CO2. Poleg tega Konica Minolta v sodelovanju s podjetjem Treedom, v Keniji posadi drevo za vsako prodano bizhub ECO storitev.

"S to storitvijo prispevamo tako k ekološkim kot socialnim rešitvam," pojasnjuje Matjaž Babnik. "Trajnost je povezana tudi s celotnim življenjskim ciklom aparatov in potrošnega materiala. Konica Minolta izdelki so zasnovani z mislijo na varčevanje z materiali in energijo, ter z dolgo življenjsko dobo. Zato jih je mogoče zlahka ponovno uporabiti ali ob koncu življenjskega cikla reciklirati."

"Glede na vse izzive, ki so pred nami, verjamem, da bo leto 2022 leto, v katerem bomo vsi lahko izkoristili nove priložnosti za boljšo poslovno uspešnost, boljše počutje na delovnem mestu, ter bolj trajnostno in varno delovno okolje," je zaključil Boštjan Kavčnik.

 
[1] How Many Business Decisions Are Based On Gut Feel Rather Than Data?, BI-Survey, https://bi-survey.com/business-decisions-gut-feel
[2] What employees are saying about the future of remote work, McKinsey, 2021, https://www.mckinsey.com/business-functions/people-and-organizational-performance/our-insights/what-employees-are-saying-about-the-future-of-remote-work
[3] Fortune 500 Executives Tell Us What Their Post-COVID Workplaces Will Look Like, Great Place to Work, 2021, https://greatplacetowork.com.vn/resource/fortune-500-executives-tell-us-what-their-post-covid-workplaces-will-look-like/  
[4] Harvey Nash / KPMG CIO Survey 2020: Everything changed. Or did it?, https://home.kpmg/xx/en/home/insights/2020/09/harvey-nash-kpmg-cio-survey-2020-everything-changed-or-did-it.html
[5] Raziskava Konice Minolte in Keypoint Intelligence razkriva vpliv COVID-19 na MSP, https://www.konicaminolta.si/sl-si/novice/covid19-raziskava
[6] Ransomware and cryptocurrency: A match made in hell, 2021, https://bravenewcoin.com/insights/ransomware-and-cryptocurrency
 

Konica Minolta

 

Pot podjetja Konica Minolta se je začela pred 150 leti z vizijo, da bi delali drugače. Ustvarjamo inovacije v dobro družbe in sveta. Isti namen, ki nas je gnal naprej takrat, nas žene naprej tudi zdaj.

 

Konica Minolta Slovenija, d.o.o. s sedežem v Ljubljani je hčerinska družba Konica Minolta Business Solutions Europe GmbH s sedežem v Langenhagnu v Nemčiji, ta je pa hčerinska družba Konica Minolta Inc., Tokio, Japonska. Konica Minolta s svojim edinstvenim strokovnim znanjem na področju upodabljanja (tiskanje, skeniranje, kopiranje), obdelave podatkov in odločanja na podlagi podatkov, ustvarja rešitve za svoje stranke - mala in srednje velika podjetja, velika podjetja in javni sektor - ter rešuje vprašanja, s katerimi se sooča družba.

 

Konica Minolta kot ponudnik rešitev za digitalna delovna okolja svojim strankam pomaga prepoznati in izkoristiti potencial, ki ga skriva digitalizacija, ter doseči naslednjo stopnjo digitalne zrelosti organizacije. V podporo "inteligentnemu povezanemu delovnemu mestu" Konica Minolta ponuja storitve v oblaku, IT, upravljanja tiskanja in video rešitev za delo na daljavo, sodelovanje, upravljanje ter avtomatizacijo delovnih procesov in varnost. Uspešnost podjetja pri spodbujanju preobrazbe je potrdila tudi družba IDC, saj je v raziskavi "IDC MarketScape, v poročilu "Worldwide Print Transformation 2020 Vendor Assessment" navedeno, da je Konica Minolta "globalno priznana kot vodilna na področju transformacije tiskanja". Konica Minolta je od leta 2021 tudi Microsoftov globalni partner.

 

Konica Minolta s ponudbo Igniting Print Possibilities pomaga tiskarnam in drugim ponudnikom storitev tiska maksimalno izkoristiti avtomatizacijo delovnih procesov za povečanje učinkovitosti. Podjetje zagotavlja vrhunske sisteme za digitalni produkcijski tisk, za tisk na embalažo in za tisk etiket. Naprave za dodelavo ustvarjajo tiskarske izdelke, ki izstopajo in ustvarjajo dodano vrednost. Konica Minolta se že več kot desetletje uveljavlja kot vodilna na trgu produkcijskega tiska v Evropi (InfoSource).

 

Za vse več organizacij je danes uspeh več kot le ozka opredelitev finančnega izkaza - vključuje tudi varovanje okolja in pozitiven vpliv na zaposlene ter družbo. Konica Minolta se je s svojo zavezanostjo ciljem trajnostnega razvoja zavezala, da bo dosledno sledila svojim ciljem na področju trajnosti in družbene odgovornosti. Podjetje je bilo večkrat prepoznano zaradi svoje bogate zgodovine družbenega prispevka ter zaradi prizadevanj za doseganje ciljev trajnostnega razvoja v celotni poslovni in dobavni verigi. Konica Minolta je uvrščena na seznam "2022 Global 100 Most Sustainable Corporations in the World" in je prejela najvišjo stopnjo na lestvici EcoVadis Sustainabilty Ratings.

 

Konica Minolta je za svoj inovativni pristop storitvam, ki odlično dopolnjuje njihove naprave, prejela prestižno nagrado "Buyers Lab PaceSetter Award for Serviceability and Support 2020/2021" podjetja Keypoint Intelligence.

 

Konica Minolta Slovenija zaposluje 51 predanih strokovnjakov (november 2022), ki na slovenskem trgu skrbijo za več kot 3.000 pogodbenih strank in aktivno promovirajo vse vertikale poslovanja. Na evropskem nivoju je podjetje Konica Minolta Business Solutions Europe zastopano s podružnicami in distributerji v več kot 80 državah v Evropi, Srednji Aziji, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. S približno 8.700 zaposlenimi (april 2022) je Konica Minolta Europe v poslovnem letu 2021/2022 ustvarila več kot 1,9 milijarde evrov čiste prodaje. Po vsem svetu ima podjetje več kot 39.000 zaposlenih in posluje v več kot 150 državah.

 

Izrazi in imena izdelkov so lahko blagovne znamke ali registrirane blagovne znamke ustreznih lastnikov in so s tem priznani.

Kontakt

Kontakt

Matjaž Babnik

Vodja marketinga

Stiki z javnostjo

matjaz.babnik@konicaminolta.si

01 568 05 11

ŽELITE VEČ INFORMACIJ? KONTAKTIRAJTE NAS!