RPA – kaj točno je robotska avtomatizacija procesov?

Ljubljana, Slovenija | 2 avgust 2021

Učinkovito in avtomatizirano: robotska avtomatizacija procesov (RPA - Robotic Process Automation) je nov trend na področju avtomatizacije in digitalne tehnologije.

"RPA skrbi sam zase!" Robotska avtomatizacija procesov pomaga oblikovati prihodnost dela. Programski roboti prevzamejo izvedbo preprostih, ponavljajočih se in dolgotrajnih, sicer ročnih rutinskih postopkov. Tako imajo zaposleni več časa za produktivne dejavnosti, ki ustvarjajo dodano vrednost za podjetje.


To je izkušnja, ki jo delijo skoraj vsa mala in srednja podjetja, kjer vse večji pritisk na stroške povečuje tudi potrebo po čim bolj uspešnem in učinkovitem delu. "Vidimo, da so podjetja pod stalnim pritiskom, da si zagotovijo konkurenčno prednost. Predvsem to pomeni, da morajo v celoti izkoristiti potencial svojih strokovnjakov," je opazil Arben Kastrati, vodja ITS in guru za RPA v podjetju Konica Minolta Slovenija.

RPA – Programska oprema in roboti prevzemajo rutinske naloge in delujejo samostojno.
Na primeru velikega logističnega in transportnega podjetja lahko prikažemo, kakšne so koristi uporabe robotske avtomatizacije procesov (RPA), ki opravljajo rutinske vsakodnevne poslovne naloge in opravila.

Težava – Podjetje se je soočalo z vedno manjšim številom naročil, kar je ogrožalo vsakodnevno poslovanje. Glavni razlog, ni bilo  mogoče spremljati, kje se tovornjaki trenutno nahajajo in ali je bil tovor uspešno dostavljen.

Rešitev – Skoraj 400 programskih robotov opravi več kot 1 milijon delovnih korakov in procesov. To pomeni, da je bilo z RPA avtomatiziranih 16.000 delovnih ur. Kar 50 % vseh rokov je zdaj izpolnjenih v popolnoma avtomatiziranem sistemu, ne da bi bilo potrebno človeško posredovanje.

RPA – Deluje le s strukturiranimi podatki.
Vendar pa obstaja odločilen pogoj! "Ne morete postati podjetje, ki uporablja umetno inteligenco, če niste digitalizirano, podatkovno usmerjeno (data-oriented) in podatkovno vodeno (data-driven) podjetje," dodaja Arben Kastrati.

Če igrajo podatki tako osrednjo vlogo, morajo biti optimalno strukturirani in varni. To pomeni, da za podjetja, ki ne delajo na podatkovno usmerjen način, avtomatizacija procesov trenutno (za zdaj) pomeni preveliko naložbo. Zlasti za mala in srednje velika podjetja je lahko avtomatizacija robotskih procesov povezana z visokimi stroški.

RPA – Globalne tržne priložnosti in etični vidiki.
Navkljub temu so analitiki in raziskovalci trendov, ki so specializirani za umetno inteligenco in robotiko prepričani, da se bo svetovni promet s programsko opremo in RPA storitvami v prihodnjih letih hitro povečeval. Po študiji "Prihodnost delovnih mest 2025*" Svetovnega gospodarskega foruma, bodo nevidni stroji že leta 2025 lahko že opravljali več ur kot ljudje.

"RPA je ena najpomembnejših tehnologij današnjega časa in njena uporaba v praksi dobiva velik zagon," je optimističen Arben Kastrati. "Namreč, vse več podjetij se zaveda prednosti in izboljšav, ki jih prinaša uporaba mobilnih robotov v programski opremi podjetja."

Ali bodo RPA in algoritmi sčasoma prevzeli in avtomatizirali večino rutinskega dela v podjetjih? Na tej poti odgovorni ne smejo pozabiti na tri etične vidike:
  1. Vse vrste robotov, ne glede na to ali so mobilni ali nevidni, morajo biti za ljudi vedno prepoznavni kot taki.
  2. Ljudje morajo vedno natančno vedeti, kaj robot lahko naredi/izvaja in česa ne.
  3. Ljudje bi morali biti sposobni kadar koli razumeti odločitve algoritmov in robotov.
*The Future of Workplaces 2025, World Economic Forum (WEF).

Konica Minolta

 

Pot podjetja Konica Minolta se je začela pred 150 leti z vizijo, da bi delali drugače. Ustvarjamo inovacije v dobro družbe in sveta. Isti namen, ki nas je gnal naprej takrat, nas žene naprej tudi zdaj.

 

Konica Minolta Slovenija, d.o.o. s sedežem v Ljubljani je hčerinska družba Konica Minolta Business Solutions Europe GmbH s sedežem v Langenhagnu v Nemčiji, ta je pa hčerinska družba Konica Minolta Inc., Tokio, Japonska. Konica Minolta s svojim edinstvenim strokovnim znanjem na področju upodabljanja (tiskanje, skeniranje, kopiranje), obdelave podatkov in odločanja na podlagi podatkov, ustvarja rešitve za svoje stranke - mala in srednje velika podjetja, velika podjetja in javni sektor - ter rešuje vprašanja, s katerimi se sooča družba.

 

Konica Minolta kot ponudnik rešitev za digitalna delovna okolja svojim strankam pomaga prepoznati in izkoristiti potencial, ki ga skriva digitalizacija, ter doseči naslednjo stopnjo digitalne zrelosti organizacije. V podporo "inteligentnemu povezanemu delovnemu mestu" Konica Minolta ponuja storitve v oblaku, IT, upravljanja tiskanja in video rešitev za delo na daljavo, sodelovanje, upravljanje ter avtomatizacijo delovnih procesov in varnost. Uspešnost podjetja pri spodbujanju preobrazbe je potrdila tudi družba IDC, saj je v raziskavi "IDC MarketScape, v poročilu "Worldwide Print Transformation 2020 Vendor Assessment" navedeno, da je Konica Minolta "globalno priznana kot vodilna na področju transformacije tiskanja". Konica Minolta je od leta 2021 tudi Microsoftov globalni partner.

 

Konica Minolta s ponudbo Igniting Print Possibilities pomaga tiskarnam in drugim ponudnikom storitev tiska maksimalno izkoristiti avtomatizacijo delovnih procesov za povečanje učinkovitosti. Podjetje zagotavlja vrhunske sisteme za digitalni produkcijski tisk, za tisk na embalažo in za tisk etiket. Naprave za dodelavo ustvarjajo tiskarske izdelke, ki izstopajo in ustvarjajo dodano vrednost. Konica Minolta se že več kot desetletje uveljavlja kot vodilna na trgu produkcijskega tiska v Evropi (InfoSource).

 

Za vse več organizacij je danes uspeh več kot le ozka opredelitev finančnega izkaza - vključuje tudi varovanje okolja in pozitiven vpliv na zaposlene ter družbo. Konica Minolta se je s svojo zavezanostjo ciljem trajnostnega razvoja zavezala, da bo dosledno sledila svojim ciljem na področju trajnosti in družbene odgovornosti. Podjetje je bilo večkrat prepoznano zaradi svoje bogate zgodovine družbenega prispevka ter zaradi prizadevanj za doseganje ciljev trajnostnega razvoja v celotni poslovni in dobavni verigi. Konica Minolta je uvrščena na seznam "2022 Global 100 Most Sustainable Corporations in the World" in je prejela najvišjo stopnjo na lestvici EcoVadis Sustainabilty Ratings.

 

Konica Minolta je za svoj inovativni pristop storitvam, ki odlično dopolnjuje njihove naprave, prejela prestižno nagrado "Buyers Lab PaceSetter Award for Serviceability and Support 2020/2021" podjetja Keypoint Intelligence.

 

Konica Minolta Slovenija zaposluje 51 predanih strokovnjakov (november 2022), ki na slovenskem trgu skrbijo za več kot 3.000 pogodbenih strank in aktivno promovirajo vse vertikale poslovanja. Na evropskem nivoju je podjetje Konica Minolta Business Solutions Europe zastopano s podružnicami in distributerji v več kot 80 državah v Evropi, Srednji Aziji, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. S približno 8.700 zaposlenimi (april 2022) je Konica Minolta Europe v poslovnem letu 2021/2022 ustvarila več kot 1,9 milijarde evrov čiste prodaje. Po vsem svetu ima podjetje več kot 39.000 zaposlenih in posluje v več kot 150 državah.

 

Izrazi in imena izdelkov so lahko blagovne znamke ali registrirane blagovne znamke ustreznih lastnikov in so s tem priznani.

Kontakt

Kontakt

Matjaž Babnik

Vodja marketinga

Stiki z javnostjo

matjaz.babnik@konicaminolta.si

04 568 05 11

ŽELITE VEČ INFORMACIJ? KONTAKTIRAJTE NAS!