PaaS: upravljanje IT-ja s "platforma kot storitev" (3. del)

Ljubljana, Slovenija | 23 avgust 2021

Informacijske sisteme malim in srednjim podjetjem pogosto dobavljajo različni ponudniki. "Platforma kot storitev" ali na kratko PaaS (Platform as a Service) preko oblaka zagotavlja podlago za nemoteno povezovanje in upravljanje vsega, kar je pomembno za poslovanje.

Si predstavljate, da bi vso informacijsko tehnologijo svojega podjetja združili v eno platformo? Strojna oprema, programska oprema, aplikacije, orodja in storitve - vse na enem mestu? To je mogoče z rešitvijo Workplace Hub, podjetja Konica Minolta. V nadaljevanju si preberite, kakšne možnosti omogoča PaaS za vaše podjetje.


Potreba po učinkoviti in varni IT infrastrukturi je vse večja. Zato se vse več odločevalcev v malih in srednjih podjetjih zanima za inovativne rešitve in aplikacije v oblaku. Rešitve, znane kot "XY kot storitev", ponujajo zunanji ponudniki, kot je tudi Konica Minolta.

Morda ob misli na oblak razmišljate na oddajo infrastrukture in podatkov v zunanje podatkovno središče? Vendar so danes računalništvo v oblaku in rešitve v oblaku veliko več kot to. Vse pogosteje gre za celovite storitve za infrastrukturo, programsko opremo, podatkovne strežnike, storitve …

Platforma kot storitev, skrajšano PaaS, na primer pomeni, da zunanji dobavitelj ponudi platformo za namestitev programske opreme v oblaku kot storitev (SaaS). Velika prednost za stranke je manjše administrativno breme. Navsezadnje se takšno platformo lahko uporablja brez dragih naložb v lastno infrastrukturo in druge IT vire.

Na voljo so oblaki in platforme za podjetja vseh velikosti.
Po podatkih družbe Gartner Inc. bo svetovni trg storitev v oblaku v prihodnjih letih hitro rasel. Zato je dobro vedeti, da računalništvo v oblaku in platforme niso več na voljo le velikim podjetjem, temveč tudi malim in srednjim podjetjem.

Ponudniki so pripravili učinkovite ponudbe "XY kot storitev", na primer SaaS, IaaS in PaaS za podjetja vseh velikosti, ki pri svojem vsakdanjem delu obdelujejo večje količine podatkov ali potrebujejo raznovrstno programsko opremo za poslovanje. Na voljo pa so tudi hibridne rešitve za oblak. To pomeni, da podjetje del svoje informacijske tehnologije upravlja v lastnem podatkovnem centru, preostalo pa prenese v oblak. Se sprašujete, katera rešitev je primerna za vaše poslovanje?

"Menim, da ni splošne "prave" rešitve. Zato svojim strankam za njihove strežnike in podatkovne centre ponujamo različne modele in ponudbe "XY kot storitev" , vključno z možnostmi platforme kot storitve," je povedal Arben Kastrati, vodja ITS oddelka v podjetju Konica Minolta Slovenija.

Zanesljive ponudnike PaaS odlikujejo izkušnje in inovacije.
Naslednje vprašanje, ki se poraja je, kakšne so značilnosti zanesljivega ponudnika PaaS? V družbi Konica Minolta smo prepričani, da gre za mešanico izkušenj, praktičnega znanja in inovacij.

Konica Minolta že 140 let razvija ideje za tehnološko industrijo. Od fotoaparatov v preteklosti, do medicinske, informacijske in pisarniške tehnologije, ter zmogljivih tiskalnikov in multifunkcijskih tiskalnikov. Ponudba PaaS rešitev je za podjetje Konica Minolta še posebej smiselna iz dveh razlogov:
  1. Konica Minolta zaradi velike količine svojih multifunkcijskih tiskalnikov na trgu (pri strankah), dobro ve kaj je pomembno, ko je govora o visoko zmogljivem IT-ju v podjetjih.
  2. Zaradi te velike količine multifunkcijskih tiskalnikov pri majhnih, srednjih in velikih podjetjih, ima Konica Minolta dolgoletne, zanesljive in odporne omrežne povezave za hitro digitalno upravljanje podatkov in računalništvo v oblaku.
 Z drugimi besedami, Konica Minolta nima le izkušenj z zanesljivo informacijsko tehnologijo, temveč tudi praktične poslovne izkušnje. "Naši poslovni odnosi z več kot dvema milijonoma strank po vsem svetu, od katerih mnogi trajajo že desetletja, so prožni in zanesljivi," dodaja Arben.
 
Workplace Hub: standardizirana in inovativna IT platforma.
Strokovnjaki podjetja Konica Minolta so v zadnjih letih preizkušene multifunkcijske tiskalnike razširili v standardizirano IT aplikacijo za mala in srednja podjetja. Tako lahko v podjetju Konica Minolta zagotovijo varno podlago za IT storitve, njihovo uporabo na internetu in računalništvo v oblaku. V sodelovanju s podjetjem Hewlett Packard Enterprise je v ohišju Workplace Hub poleg multifunkcijskega tiskalnika nameščen strežnik, ki omogoča upravljanje aplikacij.

Morda vas bodo zanimale nekatere tehnične podrobnosti o Workplace Hub-u. Če ne, lahko naslednje informacije preskočite.
Workplace Hub s HPE strežnikom je na voljo kot večnamenska naprava za samostoječo postavitev, ali za namestitev v strežniško omaro. Aplikacije, funkcije in programi, ki jih ponuja Workplace Hub, vključujejo:
  • varnostno kopiranje in posodobitve,
  • upravljanje uporabnikov,
  • upravljanje omrežja Wi-Fi, vključno z dostopom za goste,
  • sodelovanje na podlagi SharePoint,
  • Office 365,
  • upravljanje varnostnih funkcij v sodelovanju s Sophos.
Vlaganje v razvoj in prihodnost – koliko stane PaaS?
In kakšni so stroški za mala in srednja podjetja, ki bodo v prihodnosti uporabljala Workplace Hub kot standardizirano IT aplikacijo za svoje delovne procese? "Če kot primer vzamemo Workplace Hub z najmanjšo specifikacijo strežnika, ki vključuje nekatere obvezne storitve in rešitve za upravljanje, bi v tem primeru storitev PaaS stala manj kot 1.000 EUR na mesec," pravi Arben.

To so obvladljivi stroški, ki se dolgoročno obrestujejo, saj Workplace Hub omogoča managerjem, da osredotočijo na bistvene stvari pri vsakodnevnem poslovanju in zagotovijo infrastrukturo, ki omogoča dostop do najsodobnejših informacijskih rešitev.

Poleg tega Konica Minolta MarketPlace, ki je del Workplace Hub, poleg PaaS kot poslovne platforme ponuja tudi programsko opremo, upravljanje licenc, samodejne posodobitve in druge storitve v oblaku. Za stranke je zanimivo tudi to, da so XYaaS paketi dogovorjeni po načelu "plačaj po uporabi", kar pomeni, da so na voljo brez visokih naložbenih stroškov.

Digitalizacija kot storitev – od IaaS in SaaS do PaaS.XaaS
Številne različne "XY kot storitev" rešitve se lahko zdijo preveč kompleksne tistim, ki niso doma v IT-ju, zato v nadaljevanju podajamo pregled najpomembnejših definicij, izrazov in njihovega pomena.

Infrastruktura kot storitev ali IaaS pomeni, da zunanji ponudniki storitev, kot je Konica Minolta, svojim strankam zagotavljajo virtualno računalniško infrastrukturo; strežnike, računalniško moč, omrežne zmogljivosti, komunikacijske naprave, sisteme za arhiviranje, operacijske sisteme in sisteme za varnostno kopiranje.

Platforma kot storitev ali PaaS pomeni, da ponudnik ponuja IT platformo v oblaku za namestitev programske opreme. Prednosti sta majhno administrativno breme in varovanje operacijskega sistema. IT aplikacijo lahko uporabljate ne da bi sami kupili ustrezno strojno in programsko opremo, in tako prihranite stroške.

Programska oprema kot storitev ali SaaS pomeni, da zunanji ponudnik IT storitev upravlja strankino programsko opremo in lokalno IT infrastrukturo.

Rešitve "XY kot storitev" podjetja Konica Minolta – prilagojene in stroškovno učinkovite
"Kot smo že omenili, ne glede na to ali gre za IaaS, PaaS ali SaaS, smo prepričani, da ni splošne "prave" rešitve za vsa podjetja. Zato vsem malim in srednjim podjetjem ponujamo premišljene in prilagojene "XY kot storitev" rešitve," je zaključil Arben.

Za več informacij lahko zaprosite svetovalce podjetja Konica Minolta ali njihovo tehnično osebje, ki ga že poznate. Skupaj ugotovite, katere prilagojene in stroškovno učinkovite poslovne rešitve so na voljo za vaše podjetje.

Konica Minolta

 

Pot podjetja Konica Minolta se je začela pred 150 leti z vizijo, da bi delali drugače. Ustvarjamo inovacije v dobro družbe in sveta. Isti namen, ki nas je gnal naprej takrat, nas žene naprej tudi zdaj.

 

Konica Minolta Slovenija, d.o.o. s sedežem v Ljubljani je hčerinska družba Konica Minolta Business Solutions Europe GmbH s sedežem v Langenhagnu v Nemčiji, ta je pa hčerinska družba Konica Minolta Inc., Tokio, Japonska. Konica Minolta s svojim edinstvenim strokovnim znanjem na področju upodabljanja (tiskanje, skeniranje, kopiranje), obdelave podatkov in odločanja na podlagi podatkov, ustvarja rešitve za svoje stranke - mala in srednje velika podjetja, velika podjetja in javni sektor - ter rešuje vprašanja, s katerimi se sooča družba.

 

Konica Minolta kot ponudnik rešitev za digitalna delovna okolja svojim strankam pomaga prepoznati in izkoristiti potencial, ki ga skriva digitalizacija, ter doseči naslednjo stopnjo digitalne zrelosti organizacije. V podporo "inteligentnemu povezanemu delovnemu mestu" Konica Minolta ponuja storitve v oblaku, IT, upravljanja tiskanja in video rešitev za delo na daljavo, sodelovanje, upravljanje ter avtomatizacijo delovnih procesov in varnost. Uspešnost podjetja pri spodbujanju preobrazbe je potrdila tudi družba IDC, saj je v raziskavi "IDC MarketScape, v poročilu "Worldwide Print Transformation 2020 Vendor Assessment" navedeno, da je Konica Minolta "globalno priznana kot vodilna na področju transformacije tiskanja". Konica Minolta je od leta 2021 tudi Microsoftov globalni partner.

 

Konica Minolta s ponudbo Igniting Print Possibilities pomaga tiskarnam in drugim ponudnikom storitev tiska maksimalno izkoristiti avtomatizacijo delovnih procesov za povečanje učinkovitosti. Podjetje zagotavlja vrhunske sisteme za digitalni produkcijski tisk, za tisk na embalažo in za tisk etiket. Naprave za dodelavo ustvarjajo tiskarske izdelke, ki izstopajo in ustvarjajo dodano vrednost. Konica Minolta se že več kot desetletje uveljavlja kot vodilna na trgu produkcijskega tiska v Evropi (InfoSource).

 

Za vse več organizacij je danes uspeh več kot le ozka opredelitev finančnega izkaza - vključuje tudi varovanje okolja in pozitiven vpliv na zaposlene ter družbo. Konica Minolta se je s svojo zavezanostjo ciljem trajnostnega razvoja zavezala, da bo dosledno sledila svojim ciljem na področju trajnosti in družbene odgovornosti. Podjetje je bilo večkrat prepoznano zaradi svoje bogate zgodovine družbenega prispevka ter zaradi prizadevanj za doseganje ciljev trajnostnega razvoja v celotni poslovni in dobavni verigi. Konica Minolta je uvrščena na seznam "2022 Global 100 Most Sustainable Corporations in the World" in je prejela najvišjo stopnjo na lestvici EcoVadis Sustainabilty Ratings.

 

Konica Minolta je za svoj inovativni pristop storitvam, ki odlično dopolnjuje njihove naprave, prejela prestižno nagrado "Buyers Lab PaceSetter Award for Serviceability and Support 2020/2021" podjetja Keypoint Intelligence.

 

Konica Minolta Slovenija zaposluje 51 predanih strokovnjakov (november 2022), ki na slovenskem trgu skrbijo za več kot 3.000 pogodbenih strank in aktivno promovirajo vse vertikale poslovanja. Na evropskem nivoju je podjetje Konica Minolta Business Solutions Europe zastopano s podružnicami in distributerji v več kot 80 državah v Evropi, Srednji Aziji, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. S približno 8.700 zaposlenimi (april 2022) je Konica Minolta Europe v poslovnem letu 2021/2022 ustvarila več kot 1,9 milijarde evrov čiste prodaje. Po vsem svetu ima podjetje več kot 39.000 zaposlenih in posluje v več kot 150 državah.

 

Izrazi in imena izdelkov so lahko blagovne znamke ali registrirane blagovne znamke ustreznih lastnikov in so s tem priznani.

Kontakt

Kontakt

Matjaž Babnik

Vodja marketinga

Stiki z javnostjo

matjaz.babnik@konicaminolta.si

01 568 05 11

ŽELITE VEČ INFORMACIJ? KONTAKTIRAJTE NAS!