Začnite preoblikovanje 'industrije 4.0': avtomatizirajte preverjanje kakovosti z video-analitiko

Ljubljana, Slovenija | 17 januar 2022

Tehnologije industrije 4.0, kot je video-analitika, postajajo cenovno dostopnejše, kar manjšim podjetjem omogoča, da začnejo izkoriščati njihove prednosti.

Tehnologije 'industrije 4.0' za digitalno preobrazbo so tradicionalno zahtevale precejšnje naložbe, zato so bile domena velikih podjetij. Z razvojem cenovno dostopnih tehnoloških rešitev, kot je video-analitika za preverjanje kakovosti, se to spreminja. Takšne rešitve pomagajo izenačiti konkurenčne pogoje in manjšim podjetjem omogočajo, da izkoristijo izboljšave učinkovitosti in s tem povezane koristi.


Velika podjetja že vlagajo v tehnologije industrije 4.0 – kot so umetna inteligenca (AI), industrijski internet stvari (IoT), strojno učenje (ML) in robotika – za preoblikovanje digitalnih proizvodnih procesov in izgradnjo pametnih 'podjetij' prihodnosti.

Žal je bila za mnoga manjša podjetja raven naložb v tovrstno tehnologijo nedosegljiva, zaradi česar so se stalno borila, da bi ostala konkurenčna. Toda tako kot večji akterji so tudi ta manjša podjetja še naprej osredotočena na izboljšanje svojih proizvodnih in drugih procesov, da bi:
 • s povečanjem avtomatizacije povečala učinkovitost,
 • zmanjšala število napak, zmot in nedoslednosti,
 • zmanjšala število izpadov,
 • zmanjšala svoje stroške.
Kaj je industrija 4.0?
Industrija 4.0, znana tudi kot četrta industrijska revolucija, je nenehno preoblikovanje in digitalizacija proizvodnih, industrijskih in dobavnih verig z uporabo velikih količin podatkov, podatkovne analitike, industrijskega interneta, naprav s podporo interneta stvari (kot so pametni senzorji) ter digitalnih orodij in tehnologij za spodbujanje:
 • večje avtomatizacije,
 • izboljšane povezljivosti in komunikacije,
 • samonadzora,
 • analize in diagnosticiranje težav brez človeškega posredovanja.
Tovarna, proizvodno ali drugo podjetje, ki v svoje procese vključi tehnologije industrije 4.0, lahko na primer omogoči množično proizvodnjo izdelkov višje kakovosti z nižjimi stroški. Odpravljanje človeških napak z avtomatizacijo in pridobivanje uporabnih informacij iz podatkov proizvodne linije, sta ključnega pomena za povečanje produktivnosti in kakovosti v okviru industrije 4.0 - oboje podpirajo rešitve za video pregled kakovosti, obravnavane v tem članku.
 
Zamenjava 'človeške napake' za digitalno doslednost
Podjetja si prizadevajo zagotoviti najvišjo raven kakovosti na vsaki stopnji proizvodnega ali montažnega procesa. Nepravilnosti - kot so slabo izdelani deli, poškodovani izdelki ali prisotnost tujih predmetov - lahko povzročijo vrsto težav, kot so:
 • upočasnitev proizvodnje,
 • slaba kakovost končnih izdelkov,
 • draga in dolgotrajna predelava,
 • nevarnosti za okolje ali varnost,
 • povečani proizvodni stroški.
V mnogih primerih je odkrivanje nepravilnosti, preden povzročijo težave, odvisno od vizualnih pregledov kakovosti, ki jih običajno izvajajo ljudje. Narava postopka določa, kaj iščejo, pregledujejo lahko na primer:
 • papir, tkanine ali kovinske površine - ali so gladke in brez napak,
 • dele ali cele izdelke - ali so poškodovani, nepopolni ali onesnaženi,
 • vijake, matice in zapahe- ali so vsi prisotni in ali so pravilno vstavljeni.
Seveda se lahko oseba, ki opravlja vizualne preglede, kot vsakdo, ki opravlja ponavljajoče se naloge, utrudi, dolgočasi ali je raztresena, ali pa lahko v hitrem procesu pregleda le vsak deseti ali dvajseti element.

Ker pa proizvodnja in z njo povezani procesi postajajo vse bolj zapleteni, stranke pa vse bolj zahtevne, morajo podjetja nujno najti način za zmanjšanje možnosti človeških napak pri pregledih kakovosti in zagotoviti, da nič ne uide postopku pregleda.

V našem prejšnjem zapisu smo razpravljali o tem, kako je mogoče programske rešitve za video-analitiko - ki združujejo pametne kamere in umetno inteligenco - uporabiti za spremljanje delovnih okolij in pošiljanje opozoril, kadar sta zdravje ali varnost delavcev lahko ogrožena.

Zdaj lahko podobne rešitve za video-analitiko uporabite za avtomatizacijo vizualnih pregledov kakovosti. Tega boste sedaj izvajali učinkoviteje in dosledneje kot ljudje, ter tako stopili na pot k proizvodnji brez napak.

Ko video-analitiko vključite v digitalno proizvodnjo in avtomatizirane procese, vam bo na voljo še veliko dodatnih prednosti, med drugim:
 • večja produktivnost in nižji proizvodni stroški,
 • bolj predvidljiva proizvodnja in višji standard kakovosti,
 • možnost neprekinjenega obratovanja,
 • nižji stroški kadrov, saj ni treba zaposlovati in usposabljati ljudi za vizualni pregled.
Zagon digitalne preobrazbe z vizualnim preverjanjem kakovosti na podlagi umetne inteligence.
Konica Minolta je razvila inteligentno rešitev za vizualno preverjanje kakovosti (VQI), ki temelji na umetni inteligenci in pametnih videokamerah, ter vključuje strojni vid in globoko učenje za avtomatizacijo ključnih postopkov vizualnega preverjanja. Naša rešitev VQI:
 • omogoča prepoznavanje in naštevanje nepravilnosti, kot so napake, tujki in onesnaženja,
 • ocenjuje resnost vsake ugotovljene anomalije in usmerja ustrezne ukrepe,
 • prepozna različne izdelke s preverjanjem črtnih kod ali nalepk,
 • je enostaven za spremljanje z uporabo nadzorne plošče v realnem času, ki zagotavlja tudi dolgoročne statistične podatke.
Da bi razumeli njihove procese in boleče točke, ter da prilagodimo našo rešitev za konkretno nalogo, z našimi strankami sodelujemo individualno. Naša rešitev VQI se lahko uporablja v proizvodnji, logistiki, skladiščenju in drugih panogah za namen, kot je vizualni pregled zalog, pregledi procesov, pregledi kakovosti in nadzor kakovosti.
 
Ste pripravljeni, da se pridružite četrti industrijski revoluciji?
Inteligentna rešitev za vizualno preverjanje kakovosti - prilagojena potrebam vašega podjetja - vam lahko pomaga povečati kakovost, učinkovitost in predvidljivost vaše proizvodnje, logistike ali drugega industrijskega procesa. Poleg tega, da zagotavlja natančnejše in doslednejše rezultate pregledov, kot jih lahko dosežejo ljudje, vas bo usmerila na pot avtomatizacije in digitalizacije vaših dejavnosti.

Konica Minolta

 

Pot podjetja Konica Minolta se je začela pred 150 leti z vizijo, da bi delali drugače. Ustvarjamo inovacije v dobro družbe in sveta. Isti namen, ki nas je gnal naprej takrat, nas žene naprej tudi zdaj.

 

Konica Minolta Slovenija, d.o.o. s sedežem v Ljubljani je hčerinska družba Konica Minolta Business Solutions Europe GmbH s sedežem v Langenhagnu v Nemčiji, ta je pa hčerinska družba Konica Minolta Inc., Tokio, Japonska. Konica Minolta s svojim edinstvenim strokovnim znanjem na področju upodabljanja (tiskanje, skeniranje, kopiranje), obdelave podatkov in odločanja na podlagi podatkov, ustvarja rešitve za svoje stranke - mala in srednje velika podjetja, velika podjetja in javni sektor - ter rešuje vprašanja, s katerimi se sooča družba.

 

Konica Minolta kot ponudnik rešitev za digitalna delovna okolja svojim strankam pomaga prepoznati in izkoristiti potencial, ki ga skriva digitalizacija, ter doseči naslednjo stopnjo digitalne zrelosti organizacije. V podporo "inteligentnemu povezanemu delovnemu mestu" Konica Minolta ponuja storitve v oblaku, IT, upravljanja tiskanja in video rešitev za delo na daljavo, sodelovanje, upravljanje ter avtomatizacijo delovnih procesov in varnost. Uspešnost podjetja pri spodbujanju preobrazbe je potrdila tudi družba IDC, saj je v raziskavi "IDC MarketScape, v poročilu "Worldwide Print Transformation 2020 Vendor Assessment" navedeno, da je Konica Minolta "globalno priznana kot vodilna na področju transformacije tiskanja". Konica Minolta je od leta 2021 tudi Microsoftov globalni partner.

 

Konica Minolta s ponudbo Igniting Print Possibilities pomaga tiskarnam in drugim ponudnikom storitev tiska maksimalno izkoristiti avtomatizacijo delovnih procesov za povečanje učinkovitosti. Podjetje zagotavlja vrhunske sisteme za digitalni produkcijski tisk, za tisk na embalažo in za tisk etiket. Naprave za dodelavo ustvarjajo tiskarske izdelke, ki izstopajo in ustvarjajo dodano vrednost. Konica Minolta se že več kot desetletje uveljavlja kot vodilna na trgu produkcijskega tiska v Evropi (InfoSource).

 

Za vse več organizacij je danes uspeh več kot le ozka opredelitev finančnega izkaza - vključuje tudi varovanje okolja in pozitiven vpliv na zaposlene ter družbo. Konica Minolta se je s svojo zavezanostjo ciljem trajnostnega razvoja zavezala, da bo dosledno sledila svojim ciljem na področju trajnosti in družbene odgovornosti. Podjetje je bilo večkrat prepoznano zaradi svoje bogate zgodovine družbenega prispevka ter zaradi prizadevanj za doseganje ciljev trajnostnega razvoja v celotni poslovni in dobavni verigi. Konica Minolta je uvrščena na seznam "2022 Global 100 Most Sustainable Corporations in the World" in je prejela najvišjo stopnjo na lestvici EcoVadis Sustainabilty Ratings.

 

Konica Minolta je za svoj inovativni pristop storitvam, ki odlično dopolnjuje njihove naprave, prejela prestižno nagrado "Buyers Lab PaceSetter Award for Serviceability and Support 2020/2021" podjetja Keypoint Intelligence.

 

Konica Minolta Slovenija zaposluje 51 predanih strokovnjakov (november 2022), ki na slovenskem trgu skrbijo za več kot 3.000 pogodbenih strank in aktivno promovirajo vse vertikale poslovanja. Na evropskem nivoju je podjetje Konica Minolta Business Solutions Europe zastopano s podružnicami in distributerji v več kot 80 državah v Evropi, Srednji Aziji, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. S približno 8.700 zaposlenimi (april 2022) je Konica Minolta Europe v poslovnem letu 2021/2022 ustvarila več kot 1,9 milijarde evrov čiste prodaje. Po vsem svetu ima podjetje več kot 39.000 zaposlenih in posluje v več kot 150 državah.

 

Izrazi in imena izdelkov so lahko blagovne znamke ali registrirane blagovne znamke ustreznih lastnikov in so s tem priznani.

Kontakt

Kontakt

Matjaž Babnik

Vodja marketinga

Stiki z javnostjo

matjaz.babnik@konicaminolta.si

01 568 05 11

ŽELITE VEČ INFORMACIJ? KONTAKTIRAJTE NAS!