Konica Minolta uvaja vizualni pregled kakovosti (VQI - Visual Quality Inspection)

Ljubljana, Slovenija | 29 november 2021

VQI sistem na podlagi umetne inteligence (AI) in interneta stvari (IoT) samodejno odkriva napake in nepravilnosti, ter tako izboljšuje zagotavljanje kakovosti

Nadzor kakovosti je drago in zamudno opravilo, ki zahteva večurno neprekinjeno pregledovanje s strani za to usposobljenih strokovnjakov - zlasti v proizvodnih dejavnostih, logistiki in skladiščih. Poleg tega zaradi vse večje kompleksnosti proizvodnih linij ročni pregledi včasih ne morejo zagotoviti zahtevanega nivoja natančnosti. Kot odgovor na te izzive Konica Minolta uvaja VQI, Visual Quality Inspection sistem, ki združuje Konica Minolta tehnologije. Rešitev temelji na uporabi umetne inteligence in inteligentnih video rešitev. Kontrolni sistem je zasnovan tako, da bistveno izboljša proizvodni proces, tako z vidika varnosti kot učinkovitosti. Uporablja se lahko v številnih industrijskih panogah.


Odkrivanje napak v proizvodnih dejavnostih, logistiki in skladiščih je lahko dolgotrajen proces. Ročno pregledovanje običajno temelji na človeški presoji, vendar lahko zaradi različnih dejavnikov, kot so vid, izkušnje, utrujenost in podobno, vodi do napačne presoje. Natančnost pri preverjanju kakovosti je potrebna za stroškovno učinkovitejšo proizvodno linijo, za preprečevanje poškodb na dragi opremi, za optimalno porabo surovin, predelave izdelkov, ki ne dosegajo standardov kakovosti in celo poškodb ali smrti.
 
Konica Minolta je zato združila svoje dolgoletno strokovno znanje na področju slikovnih tehnologij z umetno inteligenco (AI) in tehnologijami interneta stvari (IoT), ter razvila edinstven sistem za vizualno preverjanje kakovosti. Sistem za spremljanje kakovosti je zasnovan tako, da zazna napake in nepravilnosti glede na njihovo velikost in resnost: praske, udrtine, razpoke, razlitja, puščanja, prisotnost tujkov, zazna pa tudi neustrezen položaj določenih predmetov. S tem je mogoče zmanjšati število človeških napak ter izdelati doslednejše in kakovostnejše izdelke.
 
Visual Quality Inspection je prva rešitev za video-analitiko, ki temelji na lastni IoT platformi FORXAI, družbe Konica Minolta. Platforma omogoča takojšnjo obdelavo in analizo slik ter videoposnetkov na podlagi umetne inteligence. Slikovne podatke zagotavljajo zelo občutljive in inteligentne video rešitve, ki napake zaznajo veliko bolj natančno in hitro kot človeško oko.  Na podlagi Deep Learning1, FORXAI Imaging AI analizira te slike, prepozna določene vzorce in tako identificira napake. Sistem je usposobljen za to monotono a ključno nalogo in dosega veliko višjo raven natančnosti in doslednosti kot človeški postopki pregledovanja. Platforma vse informacije posreduje v realnem času. Na lestvici od 0 do 100 % se oceni pomanjkljivosti glede na njihovo resnost, vodja procesa pa je o tem takoj obveščen prek nadzorne plošče. Nato lahko pridobi slike iz ustreznih kamer in ugotovi vrsto opozorila. To omogoča odziv na težavo v realnem času in zmanjšuje število potrebnega osebja, saj ni treba stalno spremljati vsake kamere. Uporabniški vmesnik, ki je zelo enostaven za uporabo, je preprost za upravljanje. Da bi bila proizvodnja predvidljiva, platforma omogoča tudi dolgoročno analizo in statistične podatke o številu odkritih elementov in vrsti napak.
 
Konica Minolta je že izvedla številne primere uporabe z več pilotnimi strankami:
  • Stranka Konice Minolte Phoenix, s sedežem na Češkem, ter stranki farmacevtske logistike na Poljskem in v Španiji uporabljajo plastične škatle za dostavo farmacevtskih izdelkov v lekarne. Te škatle se uporablja večkrat, zato se lahko poškodujejo ali umažejo, kar je za transport farmacevtskih izdelkov nesprejemljivo. Če stranka zaradi takšnih transportnih škatel vrne izdelke, je to za logistično podjetje lahko drago. VQI pregleda škatle in odredi delavcu na proizvodni liniji, da odstrani poškodovane škatle ali pošlje umazane škatle na takojšnje čiščenje.
  • Tudi podjetje Ronal, proizvajalec avtomobilskih platišč s sedežem na Češkem, je iskalo rešitev za vizualni nadzor kakovosti platišč. VQI družbe Konica Minolta zdaj zaznava praske, umazanijo, okside, pore, vdolbine, vreznine in deformacije na polizdelkih. Služi tudi kot predhodni filter, saj izloči izdelke z resnimi napakami, ki so večje od enega milimetra.
  • Konica Minolta odlično sodeluje tudi s podjetjem Severotisk iz Češke, katerega glavna dejavnost je industrijski tisk. Podjetje je imelo večkrat težave s kakovostjo papirja na svojih rotacijskih tiskarskih strojih, zaradi česar so se stroji pogosto ustavljali. VQI sistem zazna različne napake v/na papirju in o tem takoj obvesti osebje. S tem preprečijo zastoj in ustavitev tiskarskega stroja, še preden do njega pride.
  • Druga češka stranka, NC Line, ki ponuja celovite storitve obdelave pločevine, v okviru inovacijskega projekta v sodelovanju s Tehnološko univerzo Brno raziskuje uporabo sistema VQI za odkrivanje napak na kovinskih in plastičnih delih. Prvi rezultati so izjemni.
  • Konica Minolta ima tudi stranko na Nizozemskem, ki proizvaja rezine sira za živilsko industrijo. Rezine sira, ki jih proizvajajo, lahko pridejo iz stroja polomljene ali mokre, kar lahko vpliva na kakovost izdelka. Rezina se lahko tudi napačno namesti v embalažo. VQI sistem zazna nepravilnosti pri proizvodnji rezin sira in o tem takoj obvesti operaterja.
  • Na Poljskem ima Konica Minolta stranko iz avtomobilske industrije, ki izdeluje težke okvirje za polprikolice. Ta proizvodni proces je lahko nevaren, zlasti če je treba okvirje premikati z žerjavom. V tovarni je med dvigovanjem okvirja prišlo do več poškodb in nevarnih situacij, običajno zaradi tega, ker glava žerjava ni bila pravilno pritrjena na okvir - kar je bila posledica človeške napake. VQI preverja, ali je glava žerjava pravilno in varno pritrjena na okvir prikolice, kar povečuje varnost na delovnem mestu.
  • Konica Minolta ima na Češkem stranko, ki proizvaja izolacijske folije. VQI lahko napake v izolacijskih folijah odkriva bolje in hitreje kot ljudje, s čimer izboljša učinkovitost proizvodnje in strankam zagotavlja visokokakovostne izdelke.
  • Na Danskem ima Konica Minolta stranko, ki proizvaja izolacijske stene. V praksi lepilo pogosto pronica skozi zadnji sloj, vendar tega ni vedno mogoče takoj opaziti s človeškim očesom, saj je lepilo prozorno. Bistveno je, da se ta napaka odkrije pred postopkom rezanja. VQI samodejno zazna uhajanje lepila.
  • Svetovni proizvajalec gospodinjskih aparatov je iskal rešitev za vizualni pregled kakovosti v svojem proizvodnem procesu pralnih strojev na Poljskem. VQI preverja, ali so vsi vijaki, ki se uporabljajo v pralnih strojih, nameščeni preden se namesti zgornji pokrov. Poleg tega se opravi pregled kakovosti tiska in berljivosti črtne kode.
 
"Veseli nas, da lahko z našo Visual Quality Inspection  tehnologijo podpremo stranke iz različnih sektorjev," pravi Boštjan Kavčnik, direktor podjetja Konica Minolta Slovenija. "Prve pilotne stranke so iz različnih panog, kar kaže na veliko povpraševanje po avtomatizaciji pri zagotavljanju kakovosti. Vsako posamezno stranko in njene procese natančno preučimo in zanje razvijemo rešitve po meri, ki so natančno prilagojene ustreznim zahtevam." Ker je mogoče algoritme na platformi FORXAI posebej prilagoditi potrebam stranke, je mogoče zgoraj navedene primere uporabe poljubno razširiti. Ker se število primerov uporabe povečuje skupaj s količino podatkov s terena in povratnimi informacijami strank, družba Konica Minolta izpopolnjuje svoje algoritme, kar omogoča izboljšanje programov usposabljanja za umetno inteligenco.
 
1Deep Learning se uči iz svojih izkušenj in vsakič znova optimizira algoritem, da izboljša rezultat. Podobno kot pri človeških možganih se ustvarjajo nevronske mreže, pri čemer različne plasti zagotavljajo vedno več informacij, kar vodi do vedno bolj natančnih rezultatov.

Konica Minolta

 

Pot podjetja Konica Minolta se je začela pred 150 leti z vizijo, da bi delali drugače. Ustvarjamo inovacije v dobro družbe in sveta. Isti namen, ki nas je gnal naprej takrat, nas žene naprej tudi zdaj.

 

Konica Minolta Slovenija, d.o.o. s sedežem v Ljubljani je hčerinska družba Konica Minolta Business Solutions Europe GmbH s sedežem v Langenhagnu v Nemčiji, ta je pa hčerinska družba Konica Minolta Inc., Tokio, Japonska. Konica Minolta s svojim edinstvenim strokovnim znanjem na področju upodabljanja (tiskanje, skeniranje, kopiranje), obdelave podatkov in odločanja na podlagi podatkov, ustvarja rešitve za svoje stranke - mala in srednje velika podjetja, velika podjetja in javni sektor - ter rešuje vprašanja, s katerimi se sooča družba.

 

Konica Minolta kot ponudnik rešitev za digitalna delovna okolja svojim strankam pomaga prepoznati in izkoristiti potencial, ki ga skriva digitalizacija, ter doseči naslednjo stopnjo digitalne zrelosti organizacije. V podporo "inteligentnemu povezanemu delovnemu mestu" Konica Minolta ponuja storitve v oblaku, IT, upravljanja tiskanja in video rešitev za delo na daljavo, sodelovanje, upravljanje ter avtomatizacijo delovnih procesov in varnost. Uspešnost podjetja pri spodbujanju preobrazbe je potrdila tudi družba IDC, saj je v raziskavi "IDC MarketScape, v poročilu "Worldwide Print Transformation 2020 Vendor Assessment" navedeno, da je Konica Minolta "globalno priznana kot vodilna na področju transformacije tiskanja". Konica Minolta je od leta 2021 tudi Microsoftov globalni partner.

 

Konica Minolta s ponudbo Igniting Print Possibilities pomaga tiskarnam in drugim ponudnikom storitev tiska maksimalno izkoristiti avtomatizacijo delovnih procesov za povečanje učinkovitosti. Podjetje zagotavlja vrhunske sisteme za digitalni produkcijski tisk, za tisk na embalažo in za tisk etiket. Naprave za dodelavo ustvarjajo tiskarske izdelke, ki izstopajo in ustvarjajo dodano vrednost. Konica Minolta se že več kot desetletje uveljavlja kot vodilna na trgu produkcijskega tiska v Evropi (InfoSource).

 

Za vse več organizacij je danes uspeh več kot le ozka opredelitev finančnega izkaza - vključuje tudi varovanje okolja in pozitiven vpliv na zaposlene ter družbo. Konica Minolta se je s svojo zavezanostjo ciljem trajnostnega razvoja zavezala, da bo dosledno sledila svojim ciljem na področju trajnosti in družbene odgovornosti. Podjetje je bilo večkrat prepoznano zaradi svoje bogate zgodovine družbenega prispevka ter zaradi prizadevanj za doseganje ciljev trajnostnega razvoja v celotni poslovni in dobavni verigi. Konica Minolta je uvrščena na seznam "2022 Global 100 Most Sustainable Corporations in the World" in je prejela najvišjo stopnjo na lestvici EcoVadis Sustainabilty Ratings.

 

Konica Minolta je za svoj inovativni pristop storitvam, ki odlično dopolnjuje njihove naprave, prejela prestižno nagrado "Buyers Lab PaceSetter Award for Serviceability and Support 2020/2021" podjetja Keypoint Intelligence.

 

Konica Minolta Slovenija zaposluje 51 predanih strokovnjakov (november 2022), ki na slovenskem trgu skrbijo za več kot 3.000 pogodbenih strank in aktivno promovirajo vse vertikale poslovanja. Na evropskem nivoju je podjetje Konica Minolta Business Solutions Europe zastopano s podružnicami in distributerji v več kot 80 državah v Evropi, Srednji Aziji, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. S približno 8.700 zaposlenimi (april 2022) je Konica Minolta Europe v poslovnem letu 2021/2022 ustvarila več kot 1,9 milijarde evrov čiste prodaje. Po vsem svetu ima podjetje več kot 39.000 zaposlenih in posluje v več kot 150 državah.

 

Izrazi in imena izdelkov so lahko blagovne znamke ali registrirane blagovne znamke ustreznih lastnikov in so s tem priznani.

Kontakt

Kontakt

Matjaž Babnik

Vodja marketinga

Stiki z javnostjo

matjaz.babnik@konicaminolta.si

01 568 05 11

ŽELITE VEČ INFORMACIJ? KONTAKTIRAJTE NAS!