Varnost podatkovnega centra - dvojno varovanje podatkov v oblaku

Ljubljana, Slovenija | 1 november 2021

V oblaku je varnost podatkov najpomembnejša. Zato so naši podatkovni centri zaščiteni s celovitimi varnostnimi strategijami.

Kot ponudnik rešitev v oblaku je varnost vseh podatkov za podjetje Konica Minolta najpomembnejša prednostna naloga. Zato na primer tudi pri varnosti tiskanja v oblaku zaupamo le najnovejšim standardom, kot je Zero Trust načelo. Naši podatkovni centri v Nemčiji in na Švedskem so razdeljeni na različna varnostna območja. V nujnih primerih si podatkovni centri medsebojno zagotavljajo podporo, tako da so vaši podatki ves čas dvojno varni - enako zaščiteni pred virtualnimi napadi in pred poplavami ali požarom.


Ali vi in vaše podjetje že uporabljate oblak? Ali pa se raje zanašate na lastno IT infrastrukturo, IT prostore in lastne strežnike? Morda imate celo lasten podatkovni center. V vsakem primeru ste se zagotovo že znašli pred perečim vprašanjem sodobnega časa: kako dobro mora biti podatkovni center zavarovan glede na vse večje posledice podnebnih sprememb, kot so poplave in vročinski valovi?
 
Fizična varnost: naravne sile predstavljajo resnično nevarnost – le strogi varnostni standardi zagotavljajo zaščito.
V zadnjem času so se v Evropi in po svetu zgodile številne nesreče, povezane s podnebnimi spremembami: orkani, močno deževje in poplave v Nemčiji, Belgiji, Franciji, Veliki Britaniji in tudi New Yorku, so v nekaterih primerih povzročili ogromno škodo.
 
Glede na uradne zemljevide se podatkovna centra podjetja Konica Minolta v Nemčiji in na Švedskem nahajata zunaj območij, ki so izpostavljena tudi najhujšim poplavam.
 
Vendar pa vročinski valovi ali požari, kot smo jim bili letos priča v Turčiji, Grčiji in Italiji, prav tako predstavljajo resnično nevarnost za vse ljudi, podjetja in organizacije.
 
Večstopenjski koncepti požarne zaščite zagotavljajo najvišjo raven varnosti.
Marca 2021 je v podatkovnem centru OVH v Strasbourgu v Franciji izbruhnil uničujoč požar. Podatkovni center in približno 12.000 strežnikov so popolnoma zgoreli, približno 3,6 milijona spletnih mest pa je nenadoma ostalo brez povezave.
 
Zato imajo podatkovni centri podjetja Konica Minolta večstopenjski požarni koncept, ki temelji na več različnih strategijah. Vse strežniške sobe imajo najmanj 90 minutno požarno odpornost in so opremljene s sistemom za zgodnje odkrivanje požara - v kombinaciji z infrardečimi detektorji dima in toplotnimi senzorji za nadzor.
 
Nameščeni sistemi za gašenje požara temeljijo na gasilnem sredstvu Novec 1230 in zagotavljajo najvišjo raven varnosti.
Poleg tega je oskrba z električno energijo v obeh podatkovnih centrih vzpostavljena kot neprekinjen avtonomni sistem v kombinaciji z generatorji za zasilno napajanje, varnimi pred izpadom.
 
Varnost podatkovnih centrov: kaj se zgodi v primeru izpada električne energije?
Naravne nesreče ali celo požar lahko ogrozijo vaše podjetje in informacijsko tehnologijo, vendar obstajajo tudi druge nevarnosti: kaj se zgodi s podatki, če na primer pride do izpada električne energije? Ali obstaja nevarnost izpada in izgube podatkov? Seveda ne, saj so tudi tu pomembni učinkoviti varnostni standardi.

Podatkovni center v Nemčiji je opremljen z "varnostnimi generatorji za zasilno napajanje", tj. z dvema neodvisnima baterijama in dvema neodvisnima dizelskima motorjema. Podatkovni center na Švedskem ima dva neodvisna vira energije (2N Power System) z večkratno redundantno tehnologijo blokov. To pomeni, da lahko generatorja neodvisno drug od drugega delujeta vsaj 72 ur v Nemčiji in 24 ur na Švedskem.

Fizična varnost: zakaj so različna varnostna območja tako pomembna
Varovanje samega podatkovnega centra, tj. stavb in njihove okolice, je še en pomemben element pri zagotavljanju varnosti vseh podatkov.
 
Naša podatkovna središča varuje in ščiti pet različnih varnostnih območij, od katerih vsako izvaja najvišje varnostne standarde. Ta območja so:
1. Kampus
2.  Vhod v podatkovno središče
3.  Povezovalni hodnik
4.  Tehnično okolje
5.  Strežniška soba
 
Varnost podatkovnega centra: značilnosti varnega podatkovnega centra.
Podatkovni center podjetja Konica Minolta v Nemčiji je certificiran v skladu s standardoma ISO 27001** in DIN EN 50600, kar pomeni, da izpolnjuje najvišje varnostne standarde in zagotavlja skladnost s smernicami GDPR: na primer zagotavlja celovito šifriranje podatkov - tako pri shranjevanju kot pri prenosu podatkov.

Podatkovni center na Švedskem se trenutno širi. Po končanih delih bo izpolnjeval tudi najvišje standarde švedske agencije za civilne nesreče (MSB) in prejel najvišji varnostni razred (3).

Vsaki stranki je zagotovljena popolna omrežna izolacija, vključno z lastnim omrežnim segmentom, usmerjevalniki in požarnimi zidovi. Za še večjo varnost je možna izbira mikro-segmentacije. To pomeni, da je namesto enega osrednjega požarnega zidu požarni zid razdeljen (mikro-segmentiran). Tako v primeru varnostne ranljivosti ni nevarnosti, da bi odpovedal celoten sistem.
 
Zelena energija: razmišljanje o jutri in podnebnih spremembah.
Za varno in zanesljivo delovanje podatkovnih centrov v prihodnosti je nujno, da so zgrajeni trajnostno in energetsko optimalno. Naši podatkovni centri v Nemčiji in na Švedskem uporabljajo 100-odstotno obnovljivo energijo.

Podatkovni center Konica Minolta v Hannovru na primer do zunanje temperature 27° C ne potrebuje dodatnega hlajenja ali klimatizacije, temveč ga hladi izključno okoliški zrak.
 
Varnost tiskanja v oblaku: certificirana varnost na različnih ravneh.
Koncepti fizične varnosti ščitijo naša podatkovna središča pred požarom, izpadi električne energije in vdori. Vendar imajo pri varni zaščiti vseh podatkov, tudi pri tiskanju iz oblaka, pomembno vlogo tudi varnostne IT strategije.
 
V Evropi skoraj polovica podjetij že uporablja rešitve v oblaku. Glede na različne raziskave neodvisnih organizacij so v približno treh četrtinah vseh podjetij zaskrbljeni zaradi kršitev varnosti med tiskanjem. S certificiranim ponudnikom rešitev v oblaku tiskanje iz oblaka ne bi moglo biti bolj varno.

Ne samo velika podjetja, tudi številna srednja in majhna podjetja danes delajo na prilagodljiv in mobilen način. To pomeni, da na najrazličnejših lokacijah nastaja vse več inteligentno omrežno povezanih delovnih mest.

Pri tem je varna povezava med tiskalniško infrastrukturo in oblakom ključni temelj zagotavljanja varne vzpostavitve vseh teh omrežno povezanih delovnih mest.
 
Tiskanje v oblaku: nadzor dostopa z varno avtentikacijo.
Rešitev Konice Minolte za tiskanje v oblaku EveryonePrint HCP zagotavlja varnost na različnih ravneh: šifriranje zagotavlja varne protokole šifriranja za prenesene podatke na vseh točkah prenosa.
 
Načelo ničelnega zaupanja zagotavlja varno preverjanje pristnosti pred tiskanjem. V bistvu to pomeni, da nihče znotraj ali zunaj omrežja ni zaupanja vreden. Namesto tega v vseh fazah postopka tiskanja velja, ne zaupajte nikomur brez varne avtentikacije.
 
Poleg tega EveryonePrint HCP zagotavlja resnično ločitev podatkov: uporabniki so v podatkovni zbirki ločeni prek imenikov ali fizične ločitve podatkovne zbirke. To pomeni, da ni vmesnikov z drugimi odjemalci in vaši podatki ne morejo biti vidni drugim.
 
Podpora pri odločanju: lokalno ali v oblaku - kaj je primerno za mojo organizacijo?
Na koncu kratek povzetek razlik med obema modeloma: "Na lokaciji" označuje informacijske rešitve, pri katerih je programska oprema nameščena in gostuje na notranjih strežnikih na lokaciji podjetja.
Nasprotno velja za rešitve v oblaku, kjer velja načelo infrastrukture kot storitve (IaaS) - v tem primeru se IT infrastruktura in programska oprema pridobita od zunanjega ponudnika kot storitev.
 
Odgovorite na naslednja vprašanja zase ali za svoj oddelek, da se odločite, Ne veste kateri od obeh modelov je primernejši za vaše zahteve? Odgovorite na naslednja vprašanja - povzeli smo nekaj misli, ki jih lahko upoštevate pri odgovarjanju na vprašanja:

 

1. Kje sem/smo na področju varnosti?
Pri rešitvah v oblaku se pogosto pojavljajo pomisleki glede varnosti. Upravičeno, saj med ponudniki obstajajo razlike. Toda, ko gre za varnost, je certificiran podatkovni center praktično nepremagljiv.

2. Pomembno vprašanje, ko gre za varnost tiskanja v oblaku je, kako je urejeno morebitno sodelovanje z drugimi uveljavljenimi partnerji v IT sektorju?
Konica Minolta je certificiran Microsoftov globalni partner. Poleg tega je naša oblačna platforma bizhub Evolution priporočeni partner za Google Chrome Enterprise. 

3. S katerimi viri trenutno razpolagamo?
Na primer v smislu strojne opreme, pasovne širine, osebja itd.

4. Katere vire bomo potrebovali v prihodnosti?
Na primer v smislu strojne opreme, pasovne širine, osebja itd.

5. Katere pravne zahteve veljajo za moje/naše podjetje?
Na primer v smislu predpisov o skladnosti in varstvu podatkov.


 

Konica Minolta

 

Pot podjetja Konica Minolta se je začela pred 150 leti z vizijo, da bi delali drugače. Ustvarjamo inovacije v dobro družbe in sveta. Isti namen, ki nas je gnal naprej takrat, nas žene naprej tudi zdaj.

 

Konica Minolta Slovenija, d.o.o. s sedežem v Ljubljani je hčerinska družba Konica Minolta Business Solutions Europe GmbH s sedežem v Langenhagnu v Nemčiji, ta je pa hčerinska družba Konica Minolta Inc., Tokio, Japonska. Konica Minolta s svojim edinstvenim strokovnim znanjem na področju upodabljanja (tiskanje, skeniranje, kopiranje), obdelave podatkov in odločanja na podlagi podatkov, ustvarja rešitve za svoje stranke - mala in srednje velika podjetja, velika podjetja in javni sektor - ter rešuje vprašanja, s katerimi se sooča družba.

 

Konica Minolta kot ponudnik rešitev za digitalna delovna okolja svojim strankam pomaga prepoznati in izkoristiti potencial, ki ga skriva digitalizacija, ter doseči naslednjo stopnjo digitalne zrelosti organizacije. V podporo "inteligentnemu povezanemu delovnemu mestu" Konica Minolta ponuja storitve v oblaku, IT, upravljanja tiskanja in video rešitev za delo na daljavo, sodelovanje, upravljanje ter avtomatizacijo delovnih procesov in varnost. Uspešnost podjetja pri spodbujanju preobrazbe je potrdila tudi družba IDC, saj je v raziskavi "IDC MarketScape, v poročilu "Worldwide Print Transformation 2020 Vendor Assessment" navedeno, da je Konica Minolta "globalno priznana kot vodilna na področju transformacije tiskanja". Konica Minolta je od leta 2021 tudi Microsoftov globalni partner.

 

Konica Minolta s ponudbo Igniting Print Possibilities pomaga tiskarnam in drugim ponudnikom storitev tiska maksimalno izkoristiti avtomatizacijo delovnih procesov za povečanje učinkovitosti. Podjetje zagotavlja vrhunske sisteme za digitalni produkcijski tisk, za tisk na embalažo in za tisk etiket. Naprave za dodelavo ustvarjajo tiskarske izdelke, ki izstopajo in ustvarjajo dodano vrednost. Konica Minolta se že več kot desetletje uveljavlja kot vodilna na trgu produkcijskega tiska v Evropi (InfoSource).

 

Za vse več organizacij je danes uspeh več kot le ozka opredelitev finančnega izkaza - vključuje tudi varovanje okolja in pozitiven vpliv na zaposlene ter družbo. Konica Minolta se je s svojo zavezanostjo ciljem trajnostnega razvoja zavezala, da bo dosledno sledila svojim ciljem na področju trajnosti in družbene odgovornosti. Podjetje je bilo večkrat prepoznano zaradi svoje bogate zgodovine družbenega prispevka ter zaradi prizadevanj za doseganje ciljev trajnostnega razvoja v celotni poslovni in dobavni verigi. Konica Minolta je uvrščena na seznam "2022 Global 100 Most Sustainable Corporations in the World" in je prejela najvišjo stopnjo na lestvici EcoVadis Sustainabilty Ratings.

 

Konica Minolta je za svoj inovativni pristop storitvam, ki odlično dopolnjuje njihove naprave, prejela prestižno nagrado "Buyers Lab PaceSetter Award for Serviceability and Support 2020/2021" podjetja Keypoint Intelligence.

 

Konica Minolta Slovenija zaposluje 51 predanih strokovnjakov (november 2022), ki na slovenskem trgu skrbijo za več kot 3.000 pogodbenih strank in aktivno promovirajo vse vertikale poslovanja. Na evropskem nivoju je podjetje Konica Minolta Business Solutions Europe zastopano s podružnicami in distributerji v več kot 80 državah v Evropi, Srednji Aziji, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. S približno 8.700 zaposlenimi (april 2022) je Konica Minolta Europe v poslovnem letu 2021/2022 ustvarila več kot 1,9 milijarde evrov čiste prodaje. Po vsem svetu ima podjetje več kot 39.000 zaposlenih in posluje v več kot 150 državah.

 

Izrazi in imena izdelkov so lahko blagovne znamke ali registrirane blagovne znamke ustreznih lastnikov in so s tem priznani.

Kontakt

Kontakt

Matjaž Babnik

Vodja marketinga

Stiki z javnostjo

matjaz.babnik@konicaminolta.si

01 568 05 11

ŽELITE VEČ INFORMACIJ? KONTAKTIRAJTE NAS!