Kronobiologija: delo na osebnem optimumu

Ljubljana, Slovenija | 27 september 2021

S poznavanjem kronobiologije bi lahko v prihodnosti ljudje za optimalne rezultate pri delu, individualno uravnavali svojo krivuljo učinkovitosti ("krono"- izhaja iz grške besede chrónos, kar pomeni "čas").

Tisti, ki se zavedajo svojega biološkega ritma in razvijejo ustrezne delovne rutine, imajo jasne koristi. To je razvidno iz dnevnih rutin izjemno uspešnih in učinkovitih podjetnikov.


Čeprav je lepo začeti dan počasi, si uspešni ljudje tega razkošja ne privoščijo. Namesto tega imajo pogosto natančno strukturiran dan, ki je optimalno usklajen z njihovo osebno krivuljo učinkovitosti.
Na primer Jack Dorsey, milijarder in izvršni direktor družb Twitter in Square. Po natanko sedmih urah spanja začne dan z jutranjo ledeno kopeljo. Ob torkih in četrtkih dela od doma, saj tam bolje razmišlja. Da bi ostal osredotočen, preskoči zajtrk in kosilo, prvi obrok pa ima šele zvečer.
Albert Einstein po drugi strani, naj bi v postelji užival deset ur ali več. Prav v spanju naj bi pridobil pomembna spoznanja za svojo teorijo relativnosti. Nobenega dvoma ni, ljudje in njihova optimalna učinkovitost se med seboj zelo razlikujejo.
 
Ljudje in kronobiologija: kaj je tisto, zaradi česar naše telo "tiktaka"?
Ko gre za čim boljše izkoriščanje lastnih zmogljivosti so Dorseyjeve navade zagotovo na skrajnem koncu lestvice, vendar predstavljajo trend, ki postaja vse bolj razširjen: delo v optimalnih pogojih. Kaj to pomeni, pa se lahko od posameznika do posameznika zelo razlikuje.
 
Znanstveniki so odkrili, da ima vsaka oseba in vsak organizem nekakšno notranjo uro. Ta deluje kot določen ritem, ki je genetsko pogojen in odloča o tem, kaj nas "poganja" - ali raje vstanemo zgodaj ali pozno.
Kronobiologija je študija teh bioloških ritmov, lasten kronometer našega telesa. Posebni geni, ki nihajo v skoraj vseh naših celicah in v naših možganih, določajo individualni ritem za sproščanje hormonov in naše vedenje med spanjem in budnostjo.
V tem kontekstu je sprememba med dnevom in nočjo - naravni ritem svetlobe in teme - najpomembnejši časomer za biološko uro. Vendar pa je od pojava umetne svetlobe vse bolj zmeden. Naravni viri svetlobe, kot so ogenj ali sveče, imajo namreč bolj rdečkast odtenek, modra svetloba, ki jo oddajajo pametni telefoni, televizorji in tablični računalniki, pa ima povsem drugačno valovno dolžino, ki za človeško telo pomeni predvsem aktivnost.
 
Vsak organizem je drugačen, vendar obstajata dva kronotipa.
Obstajata dva osnovna kronotipa: prvi je tip, ki se vedno zbudi zelo zgodaj. Na primer britanski podjetnik Richard Branson, ustanovitelj glasbene založbe Virgin in skupine Virgin Group, se vsako jutro zbudi ob petih zjutraj. Potem so tu še nočni dolgoprogaši, ki ugasnejo luči šele pozno zvečer, radi spijo in za katere se delo vedno začne veliko prezgodaj.

"Cilj novih uradnih ur so dobro spočiti in bolj produktivni zaposleni" je bil naslov v časopisu New York Times že konec leta 2018. V članku je bilo podrobno opisano, kako vse več podjetij s pomočjo prilagodljivega delovnega časa spodbuja svoje zaposlene, da delajo takrat, ko je njihovo telo najbolj budno. 
Jutranje rutine uspešnih ljudi

Prej, danes, jutri: delo v harmoniji z notranjo uro.
Vendar se mnogi zaposleni še ne zavedajo obstoja te notranje ure. In delo v skladu z njo še ni doseglo vseh sektorjev - pravzaprav še zdaleč ne. "V našem telesu prevladujejo notranji ritmi, ki jih opazimo šele takrat, ko gre nekaj narobe. Na primer, če dalj časa živimo v nasprotju s svojim notranjim ritmom in sledimo le zunanjemu družbenemu, abstraktnemu času," piše avtor in filozof Rüdiger Safranski in nadaljuje: "Znano je, da dolgotrajno izmensko delo škoduje zdravju. Povzroča težave s spanjem, depresijo in kardiovaskularne motnje. Če trmasto živite v nasprotju s časom, ki ga določa vaše telo, ne boste dolgo živeli."
 
Kronobiologija: možnosti za delovno mesto prihodnosti.
"Če želite v prihodnosti privabiti in zadržati strokovne kadre, morate razmišljati dlje od zunanjih motivacijskih dejavnikov. Generacija Y pričakuje delovno okolje, ki bo upoštevalo njihove individualne potrebe," pojasnjuje Michael Wieden, avtor knjige Chronobiologie im Personalmanagement. Več pozornosti notranji uri pri delu in načrtovanju delovnega časa je zanimiv in obetaven pristop.
"Kronobiologija ponuja nove priložnosti za nagovarjanje zaposlenih in upoštevanje tega, kako lahko posameznik najbolje dela. To je bolj zdravo za zaposlene in bolj produktivno za delodajalce, saj tisti, ki se naučijo delati v skladu z lastnim bioritmom, ostanejo zdravi in lahko v optimalnih pogojih dosežejo svoj polni potencial," dodaja Boštjan Kavčnik, direktor podjetja Konica Minolta Slovenija.
 
Notranja ura in bioritem: kako ju optimalno usmeriti.
Vas zanima kronobiologija? Da bi bolje spoznali svoj bioritem začnite z vodenjem dnevnika. Bodite pozorni na to, kateri je vaš najbolj aktiven čas v dnevu. Ta čas izkoristite za opravljanje pomembnih nalog. V tabelo z urnim ali dvournim ritmom zapišite, ob kateri uri opravljate katero delo in ali ste takrat budni ali utrujeni, zbrani ali raztreseni, hitri ali počasni, ustvarjalni ali ne. Skratka, opazujte in poslušajte se.
 
Na splošno je večina ljudi zjutraj polna energije. Po kosilu marsikoga doleti padec zmogljivosti, ki mu pozno popoldne sledi drugi vrhunec. Nato telo postopoma preide na nočni način sproščanja - razen pri nočnih dolgoprogaših.

Konica Minolta

 

Pot podjetja Konica Minolta se je začela pred 150 leti z vizijo, da bi delali drugače. Ustvarjamo inovacije v dobro družbe in sveta. Isti namen, ki nas je gnal naprej takrat, nas žene naprej tudi zdaj.

 

Konica Minolta Slovenija, d.o.o. s sedežem v Ljubljani je hčerinska družba Konica Minolta Business Solutions Europe GmbH s sedežem v Langenhagnu v Nemčiji, ta je pa hčerinska družba Konica Minolta Inc., Tokio, Japonska. Konica Minolta s svojim edinstvenim strokovnim znanjem na področju upodabljanja (tiskanje, skeniranje, kopiranje), obdelave podatkov in odločanja na podlagi podatkov, ustvarja rešitve za svoje stranke - mala in srednje velika podjetja, velika podjetja in javni sektor - ter rešuje vprašanja, s katerimi se sooča družba.

 

Konica Minolta kot ponudnik rešitev za digitalna delovna okolja svojim strankam pomaga prepoznati in izkoristiti potencial, ki ga skriva digitalizacija, ter doseči naslednjo stopnjo digitalne zrelosti organizacije. V podporo "inteligentnemu povezanemu delovnemu mestu" Konica Minolta ponuja storitve v oblaku, IT, upravljanja tiskanja in video rešitev za delo na daljavo, sodelovanje, upravljanje ter avtomatizacijo delovnih procesov in varnost. Uspešnost podjetja pri spodbujanju preobrazbe je potrdila tudi družba IDC, saj je v raziskavi "IDC MarketScape, v poročilu "Worldwide Print Transformation 2020 Vendor Assessment" navedeno, da je Konica Minolta "globalno priznana kot vodilna na področju transformacije tiskanja". Konica Minolta je od leta 2021 tudi Microsoftov globalni partner.

 

Konica Minolta s ponudbo Igniting Print Possibilities pomaga tiskarnam in drugim ponudnikom storitev tiska maksimalno izkoristiti avtomatizacijo delovnih procesov za povečanje učinkovitosti. Podjetje zagotavlja vrhunske sisteme za digitalni produkcijski tisk, za tisk na embalažo in za tisk etiket. Naprave za dodelavo ustvarjajo tiskarske izdelke, ki izstopajo in ustvarjajo dodano vrednost. Konica Minolta se že več kot desetletje uveljavlja kot vodilna na trgu produkcijskega tiska v Evropi (InfoSource).

 

Za vse več organizacij je danes uspeh več kot le ozka opredelitev finančnega izkaza - vključuje tudi varovanje okolja in pozitiven vpliv na zaposlene ter družbo. Konica Minolta se je s svojo zavezanostjo ciljem trajnostnega razvoja zavezala, da bo dosledno sledila svojim ciljem na področju trajnosti in družbene odgovornosti. Podjetje je bilo večkrat prepoznano zaradi svoje bogate zgodovine družbenega prispevka ter zaradi prizadevanj za doseganje ciljev trajnostnega razvoja v celotni poslovni in dobavni verigi. Konica Minolta je uvrščena na seznam "2022 Global 100 Most Sustainable Corporations in the World" in je prejela najvišjo stopnjo na lestvici EcoVadis Sustainabilty Ratings.

 

Konica Minolta je za svoj inovativni pristop storitvam, ki odlično dopolnjuje njihove naprave, prejela prestižno nagrado "Buyers Lab PaceSetter Award for Serviceability and Support 2020/2021" podjetja Keypoint Intelligence.

 

Konica Minolta Slovenija zaposluje 51 predanih strokovnjakov (november 2022), ki na slovenskem trgu skrbijo za več kot 3.000 pogodbenih strank in aktivno promovirajo vse vertikale poslovanja. Na evropskem nivoju je podjetje Konica Minolta Business Solutions Europe zastopano s podružnicami in distributerji v več kot 80 državah v Evropi, Srednji Aziji, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. S približno 8.700 zaposlenimi (april 2022) je Konica Minolta Europe v poslovnem letu 2021/2022 ustvarila več kot 1,9 milijarde evrov čiste prodaje. Po vsem svetu ima podjetje več kot 39.000 zaposlenih in posluje v več kot 150 državah.

 

Izrazi in imena izdelkov so lahko blagovne znamke ali registrirane blagovne znamke ustreznih lastnikov in so s tem priznani.

Kontakt

Kontakt

Matjaž Babnik

Vodja marketinga

Stiki z javnostjo

matjaz.babnik@konicaminolta.si

01 568 05 11

ŽELITE VEČ INFORMACIJ? KONTAKTIRAJTE NAS!