Umetna inteligenca in multifunkcijski tiskalniki

Ljubljana, Slovenija | 26 junij 2023

Vpliv umetne inteligence in naprednih jezikovnih modelov na možnosti uporabe AI pri multifunkcijskih tiskalnikih.

Multifunkcijski tiskalniki so nepogrešljiv del sodobnih pisarn in domačih pisarn. S svojo sposobnostjo tiskanja, kopiranja, skeniranja in pošiljanja faks sporočil v eni napravi so olajšali naše pisarniške procese. S hitrim razvojem umetne inteligence (AI) in naprednih jezikovnih modelov, kot je ChatGPT, so se odprle še številne nove možnosti za izboljšanje funkcionalnosti in učinkovitosti teh naprav.


V tem članku se bomo osredotočili na vpliv AI na multifunkcijske tiskalnike ter kako lahko napredni jezikovni modeli dopolnijo in izboljšajo njihove možnosti uporabe. AI in jezikovni modeli prinašajo inteligenco in avtomatizacijo v delovanje tiskalnikov ter omogočajo izboljšanje produktivnosti, varnosti in uporabniške izkušnje.

Samodejno prepoznavanje in optimizacija dokumentov
Ena izmed ključnih možnosti uporabe AI pri multifunkcijskih tiskalnikih je samodejno prepoznavanje vrste dokumenta ter optimizacija nastavitev tiskanja in skeniranja. Napredni algoritmi AI lahko zaznajo, ali gre za besedilni dokument, sliko ali grafiko, ter prilagodijo nastavitve tiskalnika, da dosežejo najboljšo kakovost izpisa. Tako se prihrani čas in denar ter izboljša uporabniška izkušnja.

Napredna obdelava slik
Z uporabo AI je mogoče izboljšati obdelavo slik pri skeniranju in tiskanju. Napredni algoritmi AI omogočajo odstranjevanje šumov, izboljšanje ločljivosti in barvne reprodukcije ter zmanjšanje popačenj. To pripomore k boljši kakovosti skeniranih dokumentov in tiskanih slik.

Optimalno upravljanje porabe energije
AI lahko pomaga pri optimizaciji porabe energije pri multifunkcijskih tiskalnikih. S pomočjo senzorjev in algoritmov AI se tiskalnik samodejno vklopi ali izklopi glede na dejansko prisotnost ljudi v pisarni. Prav tako lahko AI analizira vzorce uporabe in predlaga optimalne časovne razporede za delovanje tiskalnika, kar prispeva k zmanjšanju porabe energije in stroškov.

Napredno upravljanje dokumentov
AI lahko olajša upravljanje dokumentov pri multifunkcijskih tiskalnikih. Z uporabo tehnologij za optično prepoznavanje znakov (OCR) AI lahko samodejno pretvori skenirane dokumente v besedilne datoteke, ki jih je mogoče urejati. Prav tako lahko AI omogoča organiziranje in indeksiranje dokumentov ter hitro iskanje po ključnih besedah. To močno olajša procese kot so arhiviranje, sledenje dokumentom in hitro iskanje ter omogoča učinkovitejše upravljanje dokumentacije v pisarni. AI lahko tudi prepozna in odstrani nepotreben ali občutljiv vsebine, kar pripomore k varovanju zaupnih informacij.

Napredna varnost in zaščita podatkov
AI lahko igra ključno vlogo pri zagotavljanju varnosti in zaščite podatkov pri uporabi multifunkcijskih tiskalnikov. Z uporabo naprednih algoritmov za prepoznavanje vzorcev in analizo vedenja, AI lahko zazna morebitne grožnje varnosti, kot so nepooblaščen dostop do tiskalnika ali tiskanje zaupnih dokumentov. Poleg tega AI lahko pomaga pri šifriranju podatkov, varnem brisanju shranjenih informacij ter upravljanju uporabniških pravic in dostopa.

Napredno vzdrževanje in popravila
Z uporabo AI je mogoče izboljšati vzdrževanje in popravila multifunkcijskih tiskalnikov. Tiskalniki lahko samodejno zaznajo napake ali okvare ter sami generirajo obvestila za vzdrževalce ali ponudnike storitev. AI lahko analizira zgodovinske podatke in vzorce, kar omogoča predvidevanje morebitnih težav ali potreb po vzdrževanju, kar vodi v manjše prekinitve in izboljšano učinkovitost tiskalnikov.

Umetna inteligenca in napredni jezikovni modeli imajo potencial za preoblikovanje in izboljšanje funkcionalnosti multifunkcijskih tiskalnikov. Samodejno prepoznavanje dokumentov, napredna obdelava slik, optimizacija porabe energije, napredno upravljanje dokumentov, varnost podatkov in vzdrževanje so le nekatere izmed ključnih področij, kjer AI prinaša inovacije, ki so v uporabi že danes.

V prihodnosti lahko pričakujemo nadaljnji napredek na področju AI pri multifunkcijskih tiskalnikih. Napredni jezikovni modeli se bodo še bolj integrirali v uporabniške vmesnike tiskalnikov, kar bo omogočilo bolj naraven in učinkovit način komuniciranja s tiskalniki. Poleg tega se bodo algoritmi AI še naprej izpopolnjevali, kar bo omogočilo boljše prepoznavanje in optimizacijo dokumentov, izboljšano obdelavo slik ter napredno upravljanje dokumentov.

Pričakujemo lahko tudi napredke na področju varnosti in zaščite podatkov. AI bo igrala ključno vlogo pri prepoznavanju in preprečevanju morebitnih groženj ter pri varovanju zaupnih informacij. Z nadaljnjim razvojem AI se bo povečala zanesljivost tiskalnikov ter zmanjšala potreba po vzdrževanju in popravilih.

Skupaj z nenehnim razvojem AI in naprednih jezikovnih modelov se odpirajo številne perspektive za prihodnost multifunkcijskih tiskalnikov. Napredek na tem področju bo prispeval k večji učinkovitosti, kakovosti izpisa, varnosti podatkov ter uporabniški izkušnji. Zato lahko s pričakovanjem zremo v prihodnost, kjer bodo multifunkcijski tiskalniki postali še bolj inteligentni, prilagodljivi in nepogrešljivi del našega delovnega okolja.
 

Konica Minolta

 

Pot podjetja Konica Minolta se je začela pred 150 leti z vizijo, da bi delali drugače. Ustvarjamo inovacije v dobro družbe in sveta. Isti namen, ki nas je gnal naprej takrat, nas žene naprej tudi zdaj.

 

Konica Minolta Slovenija, d.o.o. s sedežem v Ljubljani je hčerinska družba Konica Minolta Business Solutions Europe GmbH s sedežem v Langenhagnu v Nemčiji, ta je pa hčerinska družba Konica Minolta Inc., Tokio, Japonska. Konica Minolta s svojim edinstvenim strokovnim znanjem na področju upodabljanja (tiskanje, skeniranje, kopiranje), obdelave podatkov in odločanja na podlagi podatkov, ustvarja rešitve za svoje stranke - mala in srednje velika podjetja, velika podjetja in javni sektor - ter rešuje vprašanja, s katerimi se sooča družba.

 

Konica Minolta kot ponudnik rešitev za digitalna delovna okolja svojim strankam pomaga prepoznati in izkoristiti potencial, ki ga skriva digitalizacija, ter doseči naslednjo stopnjo digitalne zrelosti organizacije. V podporo "inteligentnemu povezanemu delovnemu mestu" Konica Minolta ponuja storitve v oblaku, IT, upravljanja tiskanja in video rešitev za delo na daljavo, sodelovanje, upravljanje ter avtomatizacijo delovnih procesov in varnost. Uspešnost podjetja pri spodbujanju preobrazbe je potrdila tudi družba IDC, saj je v raziskavi "IDC MarketScape, v poročilu "Worldwide Print Transformation 2020 Vendor Assessment" navedeno, da je Konica Minolta "globalno priznana kot vodilna na področju transformacije tiskanja". Konica Minolta je od leta 2021 tudi Microsoftov globalni partner.

 

Konica Minolta s ponudbo Igniting Print Possibilities pomaga tiskarnam in drugim ponudnikom storitev tiska maksimalno izkoristiti avtomatizacijo delovnih procesov za povečanje učinkovitosti. Podjetje zagotavlja vrhunske sisteme za digitalni produkcijski tisk, za tisk na embalažo in za tisk etiket. Naprave za dodelavo ustvarjajo tiskarske izdelke, ki izstopajo in ustvarjajo dodano vrednost. Konica Minolta se že več kot desetletje uveljavlja kot vodilna na trgu produkcijskega tiska v Evropi (InfoSource).

 

Za vse več organizacij je danes uspeh več kot le ozka opredelitev finančnega izkaza - vključuje tudi varovanje okolja in pozitiven vpliv na zaposlene ter družbo. Konica Minolta se je s svojo zavezanostjo ciljem trajnostnega razvoja zavezala, da bo dosledno sledila svojim ciljem na področju trajnosti in družbene odgovornosti. Podjetje je bilo večkrat prepoznano zaradi svoje bogate zgodovine družbenega prispevka ter zaradi prizadevanj za doseganje ciljev trajnostnega razvoja v celotni poslovni in dobavni verigi. Konica Minolta je uvrščena na seznam "2022 Global 100 Most Sustainable Corporations in the World" in je prejela najvišjo stopnjo na lestvici EcoVadis Sustainabilty Ratings.

 

Konica Minolta je za svoj inovativni pristop storitvam, ki odlično dopolnjuje njihove naprave, prejela prestižno nagrado "Buyers Lab PaceSetter Award for Serviceability and Support 2020/2021" podjetja Keypoint Intelligence.

 

Konica Minolta Slovenija zaposluje 51 predanih strokovnjakov (november 2022), ki na slovenskem trgu skrbijo za več kot 3.000 pogodbenih strank in aktivno promovirajo vse vertikale poslovanja. Na evropskem nivoju je podjetje Konica Minolta Business Solutions Europe zastopano s podružnicami in distributerji v več kot 80 državah v Evropi, Srednji Aziji, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. S približno 8.700 zaposlenimi (april 2022) je Konica Minolta Europe v poslovnem letu 2021/2022 ustvarila več kot 1,9 milijarde evrov čiste prodaje. Po vsem svetu ima podjetje več kot 39.000 zaposlenih in posluje v več kot 150 državah.

 

Izrazi in imena izdelkov so lahko blagovne znamke ali registrirane blagovne znamke ustreznih lastnikov in so s tem priznani.

Kontakt

Kontakt

Matjaž Babnik

Vodja marketinga

Stiki z javnostjo

matjaz.babnik@konicaminolta.si

+38615680500

ŽELITE VEČ INFORMACIJ?
KONTAKTIRAJTE NAS!