Ali ste zadovoljni z varnostjo svojih tiskalnikov?

Ljubljana, Slovenija | 31 julij 2023

Če bi vaši tiskalniki lahko govorili, si predstavljajte, kakšne skrivnosti bi lahko delili. Čeprav so te naprave povezava med digitalnim in fizičnim svetom, se varnosti tiskalnikov ne posveča vedno dovolj pozornosti, ko organizacije razpravljajo o informacijski varnosti. Tako kot prenosni računalniki, mobilni telefoni, strežniki itd. so tudi tiskalniki IT naprave, ki so vključene v omrežje in predstavljajo potencialno tarčo napadov.

Maja je Quocirca - globalno podjetje za tržne raziskave, specializirano za konvergenco tiskalniških in digitalnih tehnologij na delovnem mestu prihodnosti - objavila publikacijo Global Print Security Landscape 2023, polno zanimivih statističnih podatkov, ki bi morali delovati kot opozorilo poslovni skupnosti, naj se posveti stanju varnosti tiskanja.


Povprečni stroški izgube podatkov znašajo približno 873 tisoč evrov.
Poročilo kaže, da je 61 % organizacij, ki jih je analitik vprašal, v zadnjih 12 mesecih doživelo izgubo podatkov zaradi nezanesljivih praks tiskanja. To je presenetljiva statistika, ki jo še poslabšuje dejstvo, da naj bi se povprečni stroški takšne izgube podatkov močno povečali s 736 tisoč evrov na skoraj 873 tisoč evrov. Te zneske bi težko pogoltnilo veliko podjetje, za majhna in srednje velika podjetja pa so lahko posledice katastrofalne.

Izziv pri varnosti tiskanja in njegovi infrastrukturi je dvojen - zaščita naprav ter zaščita podatkov in dokumentov, ki jih te naprave izpisujejo.
 
Varnost tiskanja za mnoge ni prednostna naloga
Tiskalniki so bili med prvimi napravami, ki so bile dodane v prvotno nastajajoča IT-omrežja, in čeprav se je v zadnjih letih zaradi digitalne preobrazbe delovnega mesta močno povečalo število omrežnih naprav, skupaj z večjim poudarkom na varstvu podatkov in zasebnosti (zlasti GDPR), za mnoge varnost tiskanja in rešitve za varno tiskanje niso bile prednostna naloga.

Deloma je to morda posledica starega dojemanja "skromnega" tiskalnika. Te naprave so že desetletja stalnica pisarniškega okolja. Kdo se spomni namiznih računalnikov z zelenim zaslonom in matričnih tiskalnikov v devetdesetih letih prejšnjega stoletja? Dolgo časa je bila to naprava, ki je sama sedela v kotu sobe in hrupno opravljala svoje delo (na srečo so danes skoraj neslišni!). Danes so tiskalniki pogosto zmogljivi in zelo povezani. Multifunkcijski tiskalniki (MFP) omogočajo skeniranje, tiskanje, kopiranje, faksiranje in drugo.
 
Mogoči so tudi vdori v tiskalnike
Druga ugledna analitična skupina, KuppingerCole, je leta 2020 poročala, da so bile končne točke (endpoints), povezane z internetom, po vsem svetu deležne 1,5 napada na minuto.  Morda je bilo že večkrat povedano, vendar je treba ponoviti, da je IT infrastruktura organizacije močna le toliko, kolikor je močan njen najšibkejši člen. To se je pokazalo že leta 2017, ko je heker z imenom "stackoverflowin" vdrl v 150 000 tiskalnikov in opozoril na ranljivosti v varnosti tiskanja. Opomnik je prišel oktobra lani, ko naj bi varnostna ekipa CyberNews lahko dostopala do 27 944 tiskalnikov po vsem svetu in prisilila ugrabljene naprave, da so natisnile vodnik v petih korakih o tem, kako zavarovati tiskalnik.

Morda ni presenetljivo, da je le 11 % organizacij z 250 do 499 zaposlenimi in 27 % s 500 do 999 zaposlenimi odgovorilo podjetju Quocirca, da nimajo popolnega zaupanja v varnost svoje tiskalniške infrastrukture.

Varnost tiskanja naj bo vaša prednostna naloga!
Dobra novica je, da sta varnost tiskanja in rešitve za varno tiskanje naši najpomembnejši prednostni nalogi, zato nenehno vgrajujemo nove varnostne funkcije in funkcionalnosti, ki pomagajo pri notranjem upoštevanju najboljših praks (varno tiskanje Konica Minolta vključuje storitve, kot je bizhub SECURE, ki ponuja zaščito z geslom in šifriranje podatkov na multifunkcijskih napravah Konica Minolta) in ščiti pred zunanjimi nosilci groženj, kot so virusi in škodljiva programska oprema (naprave Konica Minolta lahko uporabljajo tudi vrhunsko programsko opremo BitDefender).

Druga novost v zadnjih letih je pojav Tiskanja v oblaku. Te storitve lahko organizacijam omogočijo poenostavitev tiskalniških operacij in posodobitev tiskalniške infrastrukture kot odziv na spreminjajoče se delovne prakse agilnosti delovne sile, hkrati pa zaradi funkcionalnosti, kot so Follow-me-Print/Secure Print, izboljšajo zaščito podatkov in varnost dokumentov.

Tiskanje in tiskalniki so še vedno močni pripomočki na delovnem mestu, vendar lahko tako kot vsi drugi vidiki pisarniškega okolja predstavljajo tveganje, če niso pravilno upravljani. Tisti, ki ne zaupajo popolnoma v varnost svoje tiskalniške infrastrukture, naj se vprašajo zakaj je tako in ukrepajo še danes. In če zaupate, poskrbite, da to zaupanje ne bo neutemeljeno. Varnostna revizija (vključno s pregledom varnostnih rešitev tiskanja) ni nikoli slaba zamisel in če nimate lastnega strokovnega znanja, razmislite o uporabi strokovnega znanja svojega dobavitelja ali ponudnika storitev tiskanja.

Konica Minolta

 

Pot podjetja Konica Minolta se je začela pred 150 leti z vizijo, da bi delali drugače. Ustvarjamo inovacije v dobro družbe in sveta. Isti namen, ki nas je gnal naprej takrat, nas žene naprej tudi zdaj.

 

Konica Minolta Slovenija, d.o.o. s sedežem v Ljubljani je hčerinska družba Konica Minolta Business Solutions Europe GmbH s sedežem v Langenhagnu v Nemčiji, ta je pa hčerinska družba Konica Minolta Inc., Tokio, Japonska. Konica Minolta s svojim edinstvenim strokovnim znanjem na področju upodabljanja (tiskanje, skeniranje, kopiranje), obdelave podatkov in odločanja na podlagi podatkov, ustvarja rešitve za svoje stranke - mala in srednje velika podjetja, velika podjetja in javni sektor - ter rešuje vprašanja, s katerimi se sooča družba.

 

Konica Minolta kot ponudnik rešitev za digitalna delovna okolja svojim strankam pomaga prepoznati in izkoristiti potencial, ki ga skriva digitalizacija, ter doseči naslednjo stopnjo digitalne zrelosti organizacije. V podporo "inteligentnemu povezanemu delovnemu mestu" Konica Minolta ponuja storitve v oblaku, IT, upravljanja tiskanja in video rešitev za delo na daljavo, sodelovanje, upravljanje ter avtomatizacijo delovnih procesov in varnost. Uspešnost podjetja pri spodbujanju preobrazbe je potrdila tudi družba IDC, saj je v raziskavi "IDC MarketScape, v poročilu "Worldwide Print Transformation 2020 Vendor Assessment" navedeno, da je Konica Minolta "globalno priznana kot vodilna na področju transformacije tiskanja". Konica Minolta je od leta 2021 tudi Microsoftov globalni partner.

 

Konica Minolta s ponudbo Igniting Print Possibilities pomaga tiskarnam in drugim ponudnikom storitev tiska maksimalno izkoristiti avtomatizacijo delovnih procesov za povečanje učinkovitosti. Podjetje zagotavlja vrhunske sisteme za digitalni produkcijski tisk, za tisk na embalažo in za tisk etiket. Naprave za dodelavo ustvarjajo tiskarske izdelke, ki izstopajo in ustvarjajo dodano vrednost. Konica Minolta se že več kot desetletje uveljavlja kot vodilna na trgu produkcijskega tiska v Evropi (InfoSource).

 

Za vse več organizacij je danes uspeh več kot le ozka opredelitev finančnega izkaza - vključuje tudi varovanje okolja in pozitiven vpliv na zaposlene ter družbo. Konica Minolta se je s svojo zavezanostjo ciljem trajnostnega razvoja zavezala, da bo dosledno sledila svojim ciljem na področju trajnosti in družbene odgovornosti. Podjetje je bilo večkrat prepoznano zaradi svoje bogate zgodovine družbenega prispevka ter zaradi prizadevanj za doseganje ciljev trajnostnega razvoja v celotni poslovni in dobavni verigi. Konica Minolta je uvrščena na seznam "2022 Global 100 Most Sustainable Corporations in the World" in je prejela najvišjo stopnjo na lestvici EcoVadis Sustainabilty Ratings.

 

Konica Minolta je za svoj inovativni pristop storitvam, ki odlično dopolnjuje njihove naprave, prejela prestižno nagrado "Buyers Lab PaceSetter Award for Serviceability and Support 2020/2021" podjetja Keypoint Intelligence.

 

Konica Minolta Slovenija zaposluje 51 predanih strokovnjakov (november 2022), ki na slovenskem trgu skrbijo za več kot 3.000 pogodbenih strank in aktivno promovirajo vse vertikale poslovanja. Na evropskem nivoju je podjetje Konica Minolta Business Solutions Europe zastopano s podružnicami in distributerji v več kot 80 državah v Evropi, Srednji Aziji, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. S približno 8.700 zaposlenimi (april 2022) je Konica Minolta Europe v poslovnem letu 2021/2022 ustvarila več kot 1,9 milijarde evrov čiste prodaje. Po vsem svetu ima podjetje več kot 39.000 zaposlenih in posluje v več kot 150 državah.

 

Izrazi in imena izdelkov so lahko blagovne znamke ali registrirane blagovne znamke ustreznih lastnikov in so s tem priznani.

Kontakt

Kontakt

Matjaž Babnik

Vodja marketinga

Stiki z javnostjo

matjaz.babnik@konicaminolta.si

+38615680500

ŽELITE VEČ INFORMACIJ?
KONTAKTIRAJTE NAS!