5 nasvetov za neprekinjeno poslovanje

Ljubljana, Slovenija | 28 junij 2021

5 NASVETOV ZA NEPREKINJENO POSLOVANJE

Številne organizacije so se v zadnjem času znašle v položaju, ko so morale poskrbeti za normalno poslovanje, hkrati pa zagotoviti varnost svojih zaposlenih in strank.


1. Naredite načrt za neprekinjeno poslovanje (Business Continuity Plan-BCP).
V načrtu za neprekinjeno poslovanje je opisano, kako bo podjetje ostalo operativno v primeru večje nesreče ali dogodka, kot je na primer pandemija. Načrt za neprekinjeno poslovanje podrobno opisuje ukrepe, ki so potrebni za ohranitev delovanja podjetja z operativnega in finančnega vidika pred kritičnim dogodkom, med njim in po njem.

Če vas je izbruh pandemije COVID-19 ujel nepripravljene je nujno, da poskrbite, da vas tovrstni dogodki nikoli več ne bodo ujeli nepripravljene. Sestavite ekipo in pripravite načrt za neprekinjeno poslovanje.

2. Sestavite ekipo za pripravljenost na izredne razmere.
Ob kakršnih koli motnjah poslovanja, na primer zaradi pandemije, morajo organizacije imeti ekipo, ki vodi postopek odločanja in vzpostavi načrt ukrepov v nepredvidljivih razmerah. Z načrtovanjem ukrepov za neprekinjeno poslovanje, bo vaša ekipa imela odlično izhodišče za pripravo organizacije za poslovanje v nepredvidljivih okoliščinah. Vseeno pa se je treba zavedati, da je vsako tveganje za vašo organizacijo lahko edinstveno. Vaša ekipa za izredne razmere ali celo ekipa za pripravljenost na pandemijo, mora spremljati uradna priporočila vladnih, zdravstvenih in drugih služb. Na podlagi teh priporočil in načrtovanja lahko vaša ekipa ugotovi, kako bo vaše podjetje prizadeto. Skladno s tem se lahko odločijo za morebitne dodatne ukrepe, potrebne za varnost in produktivnost osebja. Ekipa za ukrepanje v izrednih razmerah tako načrtuje odziv na nesrečo in poskrbi, da nihče ne bo ostal v zadregi in se spraševal, kakšni so naslednji koraki.

3. Omogočite možnost dela na daljavo.
"Delo ni kjer ste. Delo je tisto, kar naredite."
Možnost dela na daljavo je postala bistvena za vsa podjetja. Da bi izboljšale ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem ter povečale produktivnost, vse več organizacij sprejema politiko dela od doma. Omogočanje dela od doma zaradi načrtovanja neprekinjenega poslovanja postaja še toliko bolj dragoceno in pomembno. Številne (tudi velike) organizacije so napovedale, da bodo zaradi izbruha COVID-19 delale na daljavo.

Če ste pripravili politiko dela od doma, lahko vaša organizacija in neprekinjeno poslovanje delujeta tudi v primeru omejitev in zapor po vsej državi, kot je bilo na primer spomladi 2020 in na prehodu iz 2020 v 2021. Tukaj je nekaj pomembnih točk, ki jih je treba upoštevati:

  • imajo zaposleni varne prenosne računalnike, ki jih lahko odnesejo domov,
  • lahko vaša VPN rešitev oddaljenega dostopa podpira povečano obremenitev (v primeru da se večina zaposlenih poveže preko VPN),
  • imate na voljo orodja za sodelovanje, ki zaposlenim omogočajo enostavno interakcijo med seboj in s strankami (na primer rešitve za telefonske klice in videokonference, ter orodja za klepet ali skupinsko sodelovanje).

4. Bodite pripravljeni z varnostnimi kopijami v oblaku.
Pri vseh nepredvidenih dogodkih, ne glede na to ali gre za lokalni dogodek zaradi katerega je nedostopna samo pisarna, ali za odziv na pandemijo, morate paziti kje se vaši poslovni podatki ustvarjajo, shranjujejo in varnostno kopirajo. Zaradi dela od doma to pomeni, da se podatki ustvarjajo in morda shranjujejo tudi v napravah izven osrednjega poslovnega omrežja ali v oblaku. Varnostno kopiranje podatkov iz končnih točk, aplikacij v oblaku in skupnih omrežnih virov moralo biti temeljni del načrta za neprekinjeno poslovanje vsake organizacije.

Uporabnike, njihove podatke in njihovo produktivnost morate zaščititi z dobrimi in enostavno obnovljivimi varnostnimi kopijami. Kadar osebje dela na daljavo, je bolj izpostavljeno tveganjem za kibernetsko varnost, izgubljenim ali ukradenim napravam in starim dobrim človeškim napakam. Zaščitite svojo produktivnost, celovitost podatkov in neprekinjeno poslovanje tako, da uvedete rešitev za varnostno kopiranje, ki poleg strežnikov zajema tudi končne točke (prenosne računalnike) ter aplikacije in podatke v oblaku, kot je Office 365.

5. Preizkusite svoj postopek
Kako ste lahko prepričani, da boste pripravljeni, ko pride do nesreče? Preizkusite svoj postopek.
Ko vzpostavite neprekinjeno poslovanje in sestavite ekipo za pripravljenost na izredne razmere naredite pregled. Tako se boste prepričali ali vse deluje v skladu z načrtom in pričakovanji. Sredi dogodka, ki zahteva izvajanje načrta neprekinjenega poslovanja ni primerno, da ugotovite, da je nekaj pokvarjeno ali ne deluje.


Konica Minolta

 

Pot podjetja Konica Minolta se je začela pred 150 leti z vizijo, da bi delali drugače. Ustvarjamo inovacije v dobro družbe in sveta. Isti namen, ki nas je gnal naprej takrat, nas žene naprej tudi zdaj.

 

Konica Minolta Slovenija, d.o.o. s sedežem v Ljubljani je hčerinska družba Konica Minolta Business Solutions Europe GmbH s sedežem v Langenhagnu v Nemčiji, ta je pa hčerinska družba Konica Minolta Inc., Tokio, Japonska. Konica Minolta s svojim edinstvenim strokovnim znanjem na področju upodabljanja (tiskanje, skeniranje, kopiranje), obdelave podatkov in odločanja na podlagi podatkov, ustvarja rešitve za svoje stranke - mala in srednje velika podjetja, velika podjetja in javni sektor - ter rešuje vprašanja, s katerimi se sooča družba.

 

Konica Minolta kot ponudnik rešitev za digitalna delovna okolja svojim strankam pomaga prepoznati in izkoristiti potencial, ki ga skriva digitalizacija, ter doseči naslednjo stopnjo digitalne zrelosti organizacije. V podporo "inteligentnemu povezanemu delovnemu mestu" Konica Minolta ponuja storitve v oblaku, IT, upravljanja tiskanja in video rešitev za delo na daljavo, sodelovanje, upravljanje ter avtomatizacijo delovnih procesov in varnost. Uspešnost podjetja pri spodbujanju preobrazbe je potrdila tudi družba IDC, saj je v raziskavi "IDC MarketScape, v poročilu "Worldwide Print Transformation 2020 Vendor Assessment" navedeno, da je Konica Minolta "globalno priznana kot vodilna na področju transformacije tiskanja". Konica Minolta je od leta 2021 tudi Microsoftov globalni partner.

 

Konica Minolta s ponudbo Igniting Print Possibilities pomaga tiskarnam in drugim ponudnikom storitev tiska maksimalno izkoristiti avtomatizacijo delovnih procesov za povečanje učinkovitosti. Podjetje zagotavlja vrhunske sisteme za digitalni produkcijski tisk, za tisk na embalažo in za tisk etiket. Naprave za dodelavo ustvarjajo tiskarske izdelke, ki izstopajo in ustvarjajo dodano vrednost. Konica Minolta se že več kot desetletje uveljavlja kot vodilna na trgu produkcijskega tiska v Evropi (InfoSource).

 

Za vse več organizacij je danes uspeh več kot le ozka opredelitev finančnega izkaza - vključuje tudi varovanje okolja in pozitiven vpliv na zaposlene ter družbo. Konica Minolta se je s svojo zavezanostjo ciljem trajnostnega razvoja zavezala, da bo dosledno sledila svojim ciljem na področju trajnosti in družbene odgovornosti. Podjetje je bilo večkrat prepoznano zaradi svoje bogate zgodovine družbenega prispevka ter zaradi prizadevanj za doseganje ciljev trajnostnega razvoja v celotni poslovni in dobavni verigi. Konica Minolta je uvrščena na seznam "2022 Global 100 Most Sustainable Corporations in the World" in je prejela najvišjo stopnjo na lestvici EcoVadis Sustainabilty Ratings.

 

Konica Minolta je za svoj inovativni pristop storitvam, ki odlično dopolnjuje njihove naprave, prejela prestižno nagrado "Buyers Lab PaceSetter Award for Serviceability and Support 2020/2021" podjetja Keypoint Intelligence.

 

Konica Minolta Slovenija zaposluje 51 predanih strokovnjakov (november 2022), ki na slovenskem trgu skrbijo za več kot 3.000 pogodbenih strank in aktivno promovirajo vse vertikale poslovanja. Na evropskem nivoju je podjetje Konica Minolta Business Solutions Europe zastopano s podružnicami in distributerji v več kot 80 državah v Evropi, Srednji Aziji, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. S približno 8.700 zaposlenimi (april 2022) je Konica Minolta Europe v poslovnem letu 2021/2022 ustvarila več kot 1,9 milijarde evrov čiste prodaje. Po vsem svetu ima podjetje več kot 39.000 zaposlenih in posluje v več kot 150 državah.

 

Izrazi in imena izdelkov so lahko blagovne znamke ali registrirane blagovne znamke ustreznih lastnikov in so s tem priznani.

Kontakt

Kontakt

Matjaž Babnik

Vodja marketinga

Stiki z javnostjo

matjaz.babnik@konicaminolta.si

01 568 05 11

ŽELITE VEČ INFORMACIJ? KONTAKTIRAJTE NAS!